Koulu liikkuu, liiku sinäkin – Haastattelussa Hannu Soini

Liikkuva koulu on ollut peruskouluissa jo yli neljä vuotta. Vihdoin hanke on levinnyt myös toiselle asteelle. Suomessa valittiin tänä vuonna 50 lukiota pilotti-hankkeeseen ja meidän ikioma Lyseon lukiomme on yksi onnekkaista valituista. Mutta mitä tämä hanke tarkoittaa koulullemme? Sitä kävimme kysymässä koulumme kaljuimmalta liikunnanopettajalta, Hannu Soinilta.

Kerkesimme innokkaina haastattelijoina aukaista suumme vain haastattelun alussa. Hannu oli nimittäin hyvin innoissaan tästä hankkeesta. Saimme siis kuulla noin vartin kestävän luennon, joka vastasi jokaiseen kysymykseemme.

Hanke pyrkii aktivoimaan opiskelijoita liikkumaan enemmän koulupäivän aikana. Mm. istumista pyritään vähentämään ja tuntien aikana olevaa liikuntaa pyritään lisäämään. Hannun mukaan on tehty useita tutkimuksia siitä, että lyhytkin liikkuminen kaksoistunnin aikana lisää oppimiskykyä huomattavasti. Luokkiin tulee erilaisia jumppapalloja ja aktiivituoleja, joiden tarkoitus on lisätä keskivartalon käyttöä ja muutella oppilaan työasentoa.

Muutokset eivät kuitenkaan jää vain oppitunneille. Tarkkasilmäisimmät oppilaat ovat voineet huomata jo uudet pingispöydät juhlasalissa! Tämä on kuitenkin vasta alkua. Juhlasaliin tulee mahdollisesti iso näyttö, jolla voi pelata erilaisia pelejä, jotka kannustavat liikkumaan. Hannu mainitsi myös ilmajooga-paikan, sitä pääsee testaamaan kaikki halukkaat! Kouluun on tulossa myös uusia kuntopyöriä. Hannu haaveilee kovasti, että kouluun saataisiin ainakin yksi kuntopyörä, jota polkemalla voisi ladata puhelinta. Kouluun tulee myös liikuntatuutoreita, jotka kannustavat väli- ja hyppytuntisin liikkumaan ja kokeilemaan kaikkea uutta. Koululle ostetaan myös paljon uusia liikuntavälineitä, joita voi lainata koululta esimerkiksi viikonlopuksi. Näin kynnys liikkumaan lähtemiseen pienenee, kun ei tarvitse ostaa välttämättä aina omia välineitä, jos haluaa kokeilla jotain uutta.

Uudet tuulet tuovat kuitenkin myös uusia haasteita. Tilan löytäminen kaikille välineille on haastavaa. Kuitenkin suurin haaste on Hannun mielestä on se, että oppilaat alkaisivat käyttämään uudistuksia oma-aloitteisesti.

Hankkeessa on myös isot rahat pelissä. Lyseo on saanut hankkeelle 35 tuhatta euroa, joista 20 tuhatta euroa käytetään välineiden hankintaan. Uudistuksia on siis tulossa!

Tässä vaiheessa Hannulta loppui juttu kesken ja totesi, että hänellä on jäätävä nälkä ja avaimetkin ovat hukassa. Jäämme innolla odottamaan miten liikkuva koulu saa liikutettua ahkeria oppilaitamme.

Atleettien mittelö. Kumpi voitti?
Hannu Soini kaikessa komeudessaan

Jaa tämä artikkeli