Miten syntyy sähköinen oppikirja? – haastattelussa Virpi Loikkanen

Virpi Loikkanen on muutakin kuin uskonnon- ja filosofianopettaja. Hän on kirjoittanut ja tuottanut useita sähköisiä oppimateriaaleja.

Kuinka kaikki alkoi ja miten sähköinen oppimateriaali syntyy?

Virpi oli kirjoittanut useita oppimateriaaleja internettiin jotka noteerattiin Tabletkoululla, josta häntä pyydettiin mukaan. Hetken miettimisen jälkeen Virpi totesi, että vastaavanlaista tilaisuutta ei välttämättä tule enää koskaan ja lähti tuottamaan oppikirjoja.

Sähköinen oppimateriaali syntyy monien vaiheiden jälkeen. Tabletkoulussa on tuttu pohja valmiina ja kirjaa lähdetään toteuttamaan näihin raameihin. Kirjailijat mukauttavat tekstin alustaan ja etsivät sopivan kuvituksen. Sitten tulee tuottaa harjoitukset sekä kirjoittaa tavoitteet. Virpi kertoo, että oppikirjan luonnissa on paljon pieniä yksityiskohtia, joita tulee ottaa huomioon. Yksi tälläinen tekijä on responsiivisuus: kuinka oppikirjasta saadaan mahdollisimman hyvä jokaisella laitteella toimivaksi. Kirjan tekeminen on tiimityötä ja luontiprosessi koostuu useista palavereista.

Useita oppikirjoja ansioluettelolistalla

Virpi on ollut tekemässä useita uskonnon oppikirjoja. Muun muassa hänen käsialaansa on kaikki nykyiset uskonnon teokset. Neljä uuden opetussuunnitelman kirjaa on valmiina ja viides tekeillä. Ennen näitä on syntynyt jo edellisen opetussuunnitelman kirjat.

Sähköisen oppikirjan tuotantoprosessista Virpi mainitsee mielenkiintoisimmiksi useita asioita. Yhdessä tekeminen ja uusiin ihmisiin tutustuminen sekä aina aukeava uusi oppimisprosessi kiinnostavat. Minkälainen on hyvä oppikirja, jotta se toimii hyvin sekä opettajille että opiskelijoille? Tätä tulee aina miettiä kun uutta kirjaa suunnitellaan.

Miksi sähköinen oppimateriaali?

Syitä valita sähköinen oppimateriaali on monia. Tabletkoulun kurssit ovat huomattavasti edullisempia kuin monet fyysiset kirjat. Kirja kulkee kätevästi laitteessa, eikä tarvitse kantaa kirjoja sen lisäksi mukana. Oppikirjaa voi päivittää ja se avaa paljon enemmän mahdollisuuksia oppia, kuin tavallinen kirja.

Jaa tämä artikkeli