Työtä varjostamassa YleX:ssä

Minä olin pari viikkoa sitten YleX:llä seuraamassa radiojuontajan Jenni Poikeluksen työpäivää. Tämä kuului OP02 Opiskelu, työelämä ja ammatinvalinta kurssiin ja siinä suoritettavaan työn varjostamiseen. Työn varjostaminen on siis jonkin alan ammattilaisen työn tarkkailemista, havainnoimista, seuraamista ja siitä keskustelemista työntekijän kanssa. Kun työelämään tutustumisessa eli TET:issä opiskelija itse joutuu tekemään töitä, työn varjostamisessa hän vain seuraa työntekijää. 

Noin puolet työpäivästä kului palavereissa ja radiolähetyksen suunnittelemisessa. Suunnittelemiseen kuuluu sen miettimistä, onko omassa elämässä tapahtunut viime aikoina jotain mielenkiintoista, joka saattaisi kiinnostaa kuulijoita sekä muiden puheenaiheiden etsimistä erilaisilta nettisivuilta, etenkin uutissivustoilta. 

Heta Issakainen

Puolet päivästä puolestaan kului radiolähetyksen juontamisessa. Poikelus juontaa YleX Iltapäivä ohjelmaa yhdessä Alma Hätösen kanssa. He puhuvat ajankohtaisista asioista, joita he etsivät ja miettivät aamupäivän ja soittavat kappaleita laidasta laitaan. Melkein kaikki kappaleet ovat heille valmiiksi valittuja, mutta he voivat kuitenkin soittaa joitain yksittäisiä kappaleita, jotka he ovat itse valinneet.

Tällaisiä Poikeluksen kaikki työpäivät eivät kuitenkaan ole. Hän itse kertoi, että tämä on sellainen peruspäivä. Välillä he kuvaavat videoita esimerkiksi YleX:n Facebook-sivulle ja tällöin lähetyksen suunnittelemiseen ja palavereihin ei ole niin paljoa aikaa.

Mielestäni työn varjostaminen oli todella hieno kokemus ja olen tyytyväinen siitä, että valitsin kyseisen opon kurssin lukujärjestykseeni. On hyvä, että uuden opetussuunnitelman mukaan se kurssi on kaikille pakollinen, sillä itse ainkakin koin koko kurssin työn varjostamisen mukaan lukien todella hyödylliseksi. Työn varjostamisessa on tärkeää, että varjostettava ammatti on itselleen mielenkiintoinen, muuten päivästä tulee tylsä.

Teksti: Heta Issakainen

Kuva: Anu Partanen

 

Jaa tämä artikkeli