Tunteet muuttuivat taiteeksi

Kuten suurin osa oppilaista ja opettajista (toivottavasti) tiesitte, 15 liettualaista opiskelijaa viettivät viikon Savonlinnassa host-perheiden luona ja kävivät koulua lyseolla. Heidän ohjelmaan kuului  muun muassa vierailu maakuntamuseossa ja Olavinlinnassa. Kuitenkin ehkä mielenkiintoisin ja erikoisin ohjelma oli yhteistyötaideprojekti, jonka teemana oli tunteet.

Tiistaina ja keskiviikkona Savonlinnan kristillisen opiston kuvataidetiloissa kävikin kuhina, sillä siellä tehtiin taidetta liettualaisten, lyseon oppilaitten ja SKO:n suomen kielen opiskelijoiden yhteisvoimin.  Projektin tarkoituksena oli tarkastella maahanmuuttoa ja maastamuuttoa muutenkin kuin teoreettisella tasolla ja tutustua tunteisiin ja niiden kulttuurisidonnaisuuteen ja muuttaa tunteet taiteeksi. Taideteokset syntyivät kierrätysmateriaaleista.

 

Projektiin osallistuneiden mielestä oli erittäin mielenkiintoista nähdä miten eri kulttuureissa ja maissa eri värit tai ilmeet yhdistetään erilaisiin tunteisiin. Projekti opetti osallistujille ennen kaikkea suvaitsevaisuutta, ryhmätyöskentelytaitoja ja asioita eri kulttuureista, muta myöskin kompromissin tekemistä ja kommunikointia. Projektiin haastetta toi kieli, sillä liettualaiset eivät suomea puhu, ja maahanmuuttajaopiskelijoista monikaan ei puhunut englantia.

Torstaiaamuna taideteokset pääsivät oikeuksiinsa, sillä niille järjestettiin näyttely Savonlinnan pääkirjastossa, ja näyttelyn avajaiset pidettiin torstaina. Näyttelyn avajaisissa myös nähtiin liettualaisten lauluesityksiä, sekä yleisölle esiteltiin projektia ja sen tarkoitusta. Näyttely on kirjastossa vielä seuraavan viikon lauantaihin 5.5. asti, joten sitä kannattaa käydä katsomassa, ja muistaa kirjoittaa nimi vieraskirjaan.  Itä-Savon uutiseen projektista pääset tästä.

Kaiken kaikkiaan liettualaiset kertoivat pitävänsä Suomesta ja erityisesti meidän modernista ja siististä koulustamme. Myös järvet ja luonto ihastutti heitä, ja tykästyipä muutama saunaankin. Pieni pettymys osalle oli, kun maassa ei ollutkaan enää hirveämmin lunta, mutta he sanoivat projektin ja ylipäätään Suomessa vierailun olleen niin mahtava kokemus, ettei lumen puuttuminenkaan pilannut sitä.

 

Jaa tämä artikkeli