Oxfordissa kielitaitoa kehittämässä

Viime viikolla me kaksitoista opiskelijaa Savonlinnan Lyseon lukiosta lähdimme kahden opettajan johdolla kielikurssille Oxfordin yliopistokaupunkiin Englantiin. Viikon kestävällä opintoretkellä opiskelimme englantia kolme tuntia päivässä jokaisena viitenä arkipäivänä. 

Vietimme opintoviikkomme isäntäperheissä Abingdonissa lähellä Oxfordia, mistä kuljimme kätevästi bussilla kaupunkiin. Asuminen isäntäperheissä valaisi meille uudella tavalla englantilaista elämäntyyliä ja kulttuuria.

Ensimmäinen päivä Englannissa oli sunnuntai. Koska koulua ei ollut, matkustimme Lontooseen, jossa jokainen sai valita, mitä halusi tehdä tai nähdä. Kävimme Buckinhamin palatsilla sekä päivittelemässä remontissa olevaa Big Benin kellotornia. Sää Lontoossa ei ollut yleellinen, mutta vältyimme kuitenkin totaaliselta kastumiselta.

Opiskelumme alkoi maanantaina juutalaisen koulun tiloissa paikallisen opettajan johdolla. Teimme lähtötasotestit, joiden jälkeen aloitimme opiskelumme Britannian historiasta ja ruokakulttuurista. Viikon aikana englannin opiskelu Oxfordissa oli erilaista verrattuna suomalaiseen opetukseen: Pääsimme käyttämään kielitaitoamme aiheissa, jotka olivat tuttuja muista oppiaineista. Opiskelimme esimerkiksi teollista vallankumousta Britanniassa sekä pääsimme selvittämään kuvitteellista murhaa englanniksi.

Koulupäivän jälkeen kiersimme kaupunkia läpi omien opettajiemme johdolla. He näyttivät parhaimpia ruokailu- sekä ostospaikkoja. Kierroksen aikana kävimme myös piipahtamassa esimerkiksi St. Mary the Virginin kirkossa ja katselemassa joitakin teattereita ulkoapäin.

Tiistaina koulun jälkeen oli vuorossa Ashmolean Museum, joka on vanhin yliopiston omistuksessa oleva museo maailmassa. Museoon oli koottu erilaisia esineitä kaikkialta maailmasta, joita on aiemmin käytetty Oxfordin yliopiston toimintaan ja opetukseen.

Tiistaiksi sattui myös vapunpäivä. Vappua juhlittiin Oxfordissa eri tavoin kuin Suomessa: Miehiä tanssi kaduilla vanhoissa puvuissa, poikakuoro lauloi aamunkoitteessa kirkontornissa, ja opiskelijat valvoivat aamunkoittoon saakka. Vappu ei kuitenkaan olllut englantilaisille vapaapäivä, vaan lomapäivä oli siirretty vappua seuraavaan maanantaihin, jotta työelämä ei häiriintyisi.

Pääsimme Pitt Rivers Museumiin ja Oxfordin yliopiston luonnontieteelliseen museoon keskiviikkona. Se oli kokonaisuudessaan hieno kokemus, sillä museoissa oli niin paljon nähtävää. Rakennus, jossa museot sijaitsivat koostui kahdesta osasta, jossa toisella puolella oli antropologian puoli ja toisella puolella luonnontieteellinen puoli.

Torstaina teimme kierroksen Christchurch Collegessa, jossa Harry Potter -elokuvat on kuvattu. Kierros oli hieman pettymys, sillä olimme odottaneet hieman laajempaa näyttöä, mutta collegessa tapahtuvien opiskelujen ja kokeiden takia turisteille oli varattu vain pieni kävelylenkki sisäänkäynnin lähellä.

Viimeisenä koulupäivänä meillä oli suullisen kielitaidon testaus esitelmän muodossa, sekä loppu opiskelupäivä vietettiin ulkona kävellen pitkin River Isisiä. Perjantaille ei myöskään ollut sovittua yhteistä ohjelmaa, joten matkalaukkujen pakkauksen jälkeen suurin osa meistä lähti yhdessä viettämään viimeistä iltaa ravintolaan Abingdonissa. Kovin myöhään ei silloinkaan ulkona voinut viipyä, sillä bussi lentokentälle lähti jo ennen kuutta lauantaiaamuna. Silloin hyvästelimme isäntäperheemme ja hyppäsimme bussiin kohti Lontoon lentokenttää.

Viikon aikana koulun ja yhteisten ohjelmien jälkeen meille jäi vapaa-aikaa tutustua Oxfordiin omin päin. Lähes kaikki kiipesivät St. Mary the Virginin kirkontorniin ihastelemaan Oxfordia ylempää. Kirkosta oli huikeat näkymät ympäri kaupunkia, ja Radcliffe Camerakin näkyi aivan uudessa valossa.

Teksti: Netta Karjalainen

Kuvat: Tuija Anttila

 

Jaa tämä artikkeli