Fem saker jag lärde mig på Åland – oivalluksia kielikurssilta!

Kesälomallakin voi tehdä töitä oman kielitaitonsa eteen. Harjoitusta saa hyvin puhumalla vieraita kieliä reippaasti esim. kesätöissä tai lomamatkalla, mutta myös kesällä suoritettavat kielileirit, -kurssit ja -matkat piristävät opiskelua kummasti. Pohjola-Norden jakoi tänäkin vuonna stipendejä ruotsin kielileireille ja viikolla 31 pääsinkin oikeaan kielikylpyyn. Leiri järjestettiin Saltvikissa, Ahvenanmaalla.

Tässä siis kevyemmäksi lukemiseksi 10 asiaa, jotka opin Ahvenanmaalla!

Ma 29. heinäkuuta saavuimme Maarianhaminaan.

1. Enemmän ruotsinkielistä väestöä kuin Ruotsissa! Jopa 88% asukkaista puhuvat äidinkielenään ruotsia.

2. Ahvenanmaalla on itsehallinto ja täten myös oma eduskunta ja lainsäädäntö. Korkein henkilö politiikassa on heti Suomen presidentin jälkeen maaherra.

Opiskelijat jaettiin taitotason mukaan kahteen ryhmään. Oppitunnit järjestettiin Rangsbyn peruskoulussa.

3. Ruokakulttuuri on hyvin samanlaista kuin Suomessa ja Ruotsissa. Ainoana erikoisuuksena esille nousee ahvenanmaanpannukakku, joka on valmistettu riisipuurosta ja nautitaan usein luumuhillon kera.

4. Maakunnassa asuu vähän ihmisiä, joten lasten syntyminen on aika iso asia. Paikallislehdissä ilmoitetaan kuvan kera kaikki vastasyntyneet. Lapsesta kerrotaan mm. pituus, paino, syntymäaika, nimi, sisarukset, vanhemmat sekä asuinkunta.

Tiistaina ja keskiviikkona leiriläiset valmistivat itse illallista majatalon keittiössä.

5. Sottunga on Ahvenanmaan pienin kunta ja näin myös koko Suomen. Saarella asuu n. 90 ihmistä, joista kaksi käy paikallista peruskoulua.

6. Kastelholman linna on mahtavan suuri ja ikivanha linnoitus. Sen historian aikana mm. Ruotsin kuningas Eerik XIV on ollut sen muurien sisäpuolella vankeudessa.

Vierailimme koulun kirjastossa, jossa yksi oppitunneistakin vietettiin.

7. Ahvenanmaalla on paljon suomalaisia ja ruotsalaisia kesätyöntekijöitä. Maakunnalla on huutava pula työntekijöistä kesäaikaan.

8. Taffelin sipsitehdas sijaitsee Ahvenanmaalla. Sen tehtaanmyymälä oli leiriläisten suosikkikohde koko viikon aikana.

Kathi Salokoski kävi kertomassa ahvenanmaalaisesta kulttuurista.

9. Ahvenanmaalaisten lasten ei ole pakko opiskella suomea koulussa. Kieltä on kuitenkin pakko opiskella lukiossa, jos aikoo valmistua ylioppilaaksi.

10. Aion ehdottomasti palata joko Ahvenanmaalle tai Ruotsiin ensivuonna. Työnteko ruotsinkielisellä alueella kiinnostaa ja Nordjobbin kautta on hyvät mahdollisuudet työllistyä. Näin voin myös saada lisää rohkeutta ruotsin puhumiseen ja saavuttaa siinä joskus sujuvuuden.

Vierailu Nya Åland -lehden toimitukseen.

Jos leirin tapahtumat kiinnostavat, niin kielikurssin blogi löytyy osoitteesta https://oolanti2010.home.blog. Tekstit ovat opiskelijoiden kirjoittamia.

Jaa tämä artikkeli