Lohikäärmevuori eli erään hoppelin matka sinne ja takaisin kirjan kannen on maalannut kirjailija Tove Jansson (1973) |
Hobitti, sinne ja takaisin, on J.R.R. Tolkienin alun perin suosioon nostanut ja Suomessa alun perin vuonna 1973 (alkuteos 1937)nimellä ”Lohikäärmevuori” teos, joka on taas lähiaikoina noussut suosioon hiljattain julkaistujen Hobitti –elokuvien myötä. Kirjassa hobitti nimeltä Bilbo lähtee 13 kääpiön mukana valloittamaan kääpiöiden lohikäärmeelle menettämän vuoren takaisin. seikkailu sijoittuu J.R.R. Tolkienin jo nuorena kehittelemään fantasiamaailmaan ”Keskimaahan”. Peter Jackson, joka toimi ohjaajana myös suursuosion saavuttaneessa Taru sormusten herrasta trilogiassa, otti haasteen vastaan ja ohjasi nämä kriitikkojen riepottelemat hobitti -kolmoiselokuvat. En kuitenkaan kerro nyt elokuvien suosion tai epäsuosion syistä ja seurauksista, vaan vertailen elokuvien ja kirjan juonellisia eroja ja eroavaisuuksien syitä ja seurauksia.
Yhteenvetona pidän itse enemmän kirjan juonesta ja kerronnasta, mutta löytyy myös ihmisiä, jotka nostavat elokuvat kirjan edelle joko vain niiden dramaattisemman kerronnan vuoksi tai niiden massiivisen suosittujen edeltäjien takia. Valinta on tiivistetysti siis tehtävä kotoisan ja leppoisan seikkailukertomuksen ja vauhdikkaan ja uljaan fantasiaelokuvan välillä.
Ahneuden hinta
Heidän eronsa ovat aivan selvästi näkyvillä Smaug on iso, paha lohikäärme, joka ei ole saanut aikaan muuta kuin pahaa ja Thorin on uljas kääpiöprinssi, jonka tarkoitus perät ovat jalot ja oikeutetut. Yhtäläisyydet löytyvätkin jo paljon syvemmältä ja päällimmäisenä niistä on molempien sammumaton himo kultaan ja rikkauksiin. Smaug on varastanut rikkautensa yltäkylläisyydessä eläneiltä kääpiöiltä, vaikka ei sitä itse mihinkään käytä tai tarvitse. Asiaa tarkasti katsomalla voidaan huomata, että roolit ovat nyt vaihtuneet Thorinilla ja muilla kääpiöillä ei ole pulaa mistään, mutta he lähtevät silti ryöstämään vuoren takaisin vaikkeivät rikkauksia mihinkään tarvitsisikaan. Molemmat eivät oikeasti tarvitse kultaa vaan himoavat sitä luonnostaa ja tekevät mitä vain saadakseen sen haltuunsa. Smaug tuhoaa järvikaupungin, mutta vain koska Thorin tuli häntä hätyyttämään ja tämän jälkeenkään Thorin ei suostu jakamaan rikkauttaan edes auttaakseen kärsiviä järvikaupunkilaisia vaan linnoittaa kultansa vuoren sisään kuin lohikäärme, kuin Smaug.
Eivät Yksinäisenvuoren lohikäärme ja Vuorenalainen kuningas kuitenkaan sisimmältään aivan samanlaisia ole. Lopussa Thorin kaatuu taistelussa järvikaupunkilaisten rinnalla ja sopii erimielisyytensä heidän kanssaan toisin kuin Smaug, joka kuolee suojatessaan aarrettaan. Siinä ehkä piileekin kirjan opetus ahneudesta: ”Jos et jaa rikkauttasi sitä tarvitseville, kuolet sitä suojellessasi”.
Teksti: Kaapo Pulkkinen 14e
Kuva: Wikipedia