Omaa polkua – projektiviikon perjantai

Kevään 2023 projektiviikko tarjosi mahdollisuuden lyseolaisille tutustua ja “kurkistella” myös avoimen yliopiston opintotarjontaan. Lyseolta tähän mahdollisuuteen tarttui 18 opiskelijaa. He valitsivat opintojaksoja Itä-Suomen avoimen yliopiston (UEF) Yhteistyö lukioiden ja toisen asteen oppilaitosten kanssa | Itä-Suomen yliopisto ja Oulun avoimen yliopiston tarjonnasta Maksuttomat tutustumisopinnot | JOY. Itä-Suomen avoimesta yliopistosta  opiskelijoiden kiinnostusta herättivät oikeustiede ja teologia. Oulun avoimesta yliopistosta opiskelijat valitsivat johdatusopintoja mm. lääketieteeseen, logopediaan, kasvatustieteeseen, tähtitieteeseen sekä englannin ja ruotsin kieleen. 

Avoimen yliopiston opintojen kautta lukiolainen voi saada vahvistusta omien tulevaisuuden suunnitelmiensa selkiyttämiseen ja jatko-opintopohdintaan. Opinnot  antavat samalla mahdollisuuden testata koulutusalan sopivuutta itselle. Lisäksi opintojen kautta voi vahvistaa akateemisia valmiuksia ja saada esim. lisävalmiuksia yo-kirjoituksiin sekä yliopistojen valintakokeisiin. 

Ohessa muutamien lyseolaisten kokemuksia ja palautetta avoimen yliopiston opinnoista projektiviikolta.

“Valitsin avoimen yliopiston opinnot, koska halusin opiskella itsenäisesti kotoa käsin. Lisäksi olin kiinnostunut näkemään, millaista kurssitarjontaa avoimessa yliopistossa on. Opinnot oli melko helppo suorittaa, mutta aihe ei omalla kohdalla ehkä ollut se osuvin. Koen kuitenkin onnistuneeni kurssin suorituksessa, koska sain tehtyä vaaditut tehtävät. Tällä viikolla parasta on ollut omien opintojen itsenäinen suorittaminen omaan tahtiin. Voisin mahdollisesti kokeilla jotain muutakin avoimen yliopiston opintojaksoa, jos sellainen sattuisi kohdalle itseä kiinnostavasta alasta. En vielä tiedä, mitä haluan tehdä lukion jälkeen. Yliopisto voisi mahdollisesti olla seuraava opiskelupaikkani”.

“Valitsin avoimen yliopiston opinnot, koska aihe vaikutti mielenkiintoiselle ja halusin tutustua yliopisto-opintoihin lisää. Aluksi oli vaikeuksia teknisissä asioissa, mutta muuten on onnistunut hyvin. Koen onnistuneeni aikataulutuksessa, joka on tärkeää, koska opinnot suoritetaan itsenäisesti. Parasta on ollut erilainen opiskelu verrattuna lukioarkeen ja se, että on saanut opiskella vapaasti missä haluaa. Voisin kokeilla avoimen opintoja myös uudestaan. Yliopisto-opinnot kiinnostavat, koska yliopistotutkinto avaa paljon mahdollisuuksia ja olisi kiva päästä oppimaan asioista, jotka kiinnostaa”

“Avoimen yliopiston opinnot vaikuttivat kiinnostavalle ja työskentely kuulosti mukavan itsenäiselle. Valitsemani kurssi oli kuitenkin hyvin erilainen siitä, mitä oletin. Paljon enemmän lukemista ja paljon vähemmän muuta. Ainoat ongelmat ovat olleet tunnusten luomisen kanssa. Jatkossa etenkin psykologian ala kiinnostaa”.

“Avoimen yliopiston opinnot vaikuttivat mielenkiintoisilta ja en oikein innostunut muista projekteista. Olen onnistunut oppimaan logopediasta paljon uutta. Ensivaikutelma on, että korkea-asteen opinnot voisi olla mielenkiintoisempia kuin lukio, koska saa opiskella juuri omaa haluamaansa alaa“.

Kuva ja teksti: Pia Riekkinen

 

Ympäristö ja hyvinvointi – kevään ääniä Parikkalan Siikalahdella

Perjantaina, projektiviikon neljäntenä päivänä, Ympäristö ja hyvinvointi projektin väki suuntasi Parikkalan Siikalahdelle. Matkalla tehtiin pysähdys Punkaharjun puolella Kultakivessä Vanha Viipurintien varrelle. Siellä onnistuimme kuulemaan ja näkemään kangaskiurun laulua.

Viileä tuuli ei tainnut häiritä lintuja, sillä niitä oli runsaasti liikkeellä ja havainnoimme Siikalahden maisemissa eri lintulajeja useita kymmeniä. Oli huikeaa nähdä tarkkailupaikalta niin monenlaisia lintuja samanaikaisesti. Lintuharrastajat myös jakoivat tietojaan ja lintuvinkkejään hyvin ystävällisesti.

Alue tarjosi paljon ihmeteltävää luonnosta. Lämpimillä mättäillä kukkivat jo sinivuokot ja mantukimalainen tutki ahkerasti maastoa. Lopuksi istuimme nuotiopaikalla ja tutustuimme Siikalahden luontotupaan.

Kun vaatetta oli riittävästi päällä, oli mukavaa tutustua Siikalahden lintunähtävyyksiin!

Valkoselkätikan kolopuu

Kuvat ja teksti: Titta Välimaa

Jaa tämä artikkeli