“Me ollaan täällä oikeasti nuoria varten.” Sanna ja Sanni kertovat työstään Meidän lukio -hankkeen parissa.
Meidän lukio -hanke on 2024-vuoden alusta alkanut jatkohanke, joka keskittyy nuorten hyvinvointiin. Hanke kattaa monta eri lukiota, esimerkiksi oman Savonlinnan Lyseon lukiomme. Hankkeen parissa työskentelevät muun muassa hyvinvointivalmentaja Sanna sekä sosionomiksi opiskeleva Sanni, joka toimii hankkeessa harjoittelijana.
Meidän lukio -hankkeen tavoitteena on nuorten hyvinvoinnin ja koulukiinnittymisen edistäminen sekä toisaalta koulupudokkuuden ja syrjäytymisen ehkäiseminen. Hankkeessa on mukana Sannan ja Sannin lisäksi myös koulunuorisotyöntekijöitä, nivelvaiheiden opoja eli nopoja sekä projektipäällikkö. Nopojen tehtävänä huolehtia nuorten siirtymisestä peruskoulusta lukioon ja he esimerkiksi järjestävät tutustumiskäyntejä ja tarvittaessa tutkivat eri vaihtoehtoja lukiolle. Hankkeessa on erityistä se, että hyvinvointia ei päntätä kirjoista, vaan opiskelijat pääsevät itse tekemään ja kokeilemaan.
Sanna ja Sanni ovat päässeet järjestämään paljon erilaisia tapahtumia lukiollamme. He ovat yhdessä pitäneet esimerkiksi stressinhallintaan liittyviä opo-tunteja ykkösille, henkilökohtaista tai pienryhmäohjausta, erilaisia hyvinvointitapahtumia kuten Iloa ja valoa -aamupäivän, läheisten illan sekä kurakahvit. Hanke on rahoittanut myös paljon muuta, esimerkiksi halloween-koristeluja. Jatkossa on tavoitteena järjestää myös hyvinvointiopintojakso. Korkeakoulussa testiin on otettu myös Frendie-sovellus, jonka avulla voi löytää seuraa esimerkiksi välitunneille tai vapaa-ajalle. Meidän lukio -hankkeen on tarkoitus muokata sovellus lukiolaisille soveltuvaksi. Sovelluksen tavoitteena on ehkäistä yksinäisyyttä ja auttaa löytämään ystäviä.
Parasta työssä hyvinvointivalmentajana on Sannan mukaan se, että pystyy vaikuttamaan paljon omaan työhön ja tuomaan ratkaisuja hyvinvointiin liittyviin asioihin. Työssä pääsee parantamaan ja edistämään sekä opettajien että oppilaiden hyvinvointia. “Tämä on itselle vähän niin kuin sellainen unelmatyö”, hän kertoo. Sannin mielestä työssä parasta ovat nuoret ja heidän kanssaan toimiminen. Hankkeessa on mukana 14 eri lukiota, joten työssä pääsee kuulemaan ideoita ja kuulumisia monien eri lukioiden oppilailta. Sanni kertoo, että eri lukiot tuovat vaihtelua. “Voi olla joka paikassa tekemässä vähän kaikenlaista.”
Sanna ja Sanni toivoisivat, että lukiolaiset jakaisivat rohkeammin ideoitaan ja olisivat heihin yhteydessä toiveidensa kanssa. Opiskelijoilta haluttaisiin kuulla esimerkiksi palautetta ja parannusehdotuksia aiempiin tapahtumiin ja toiveita uudenlaisista tapahtumista. Hankkeen työntekijät pohtivat, miten toiveiden esittäminen ja palautteen antaminen voitaisiin tehdä opiskelijoille mahdollisimman helpoksi. “Koitamme järjestää nuorille mahdollisimman paljon jotakin, mutta jos nuoret eivät osallistu, emme tiedä, miksi”, Sanna kertoo. Aina saa käydä antamassa palautetta ja ehdottamassa omia toiveita, ja sitten vasta pohditaan, miten ideoita voitaisiin toteuttaa käytännössä: “Toivoa saa mitä vaan!” Sanni muistuttaa.
Kommentointi on suljettu, mutta paluuviitteet ja päivitysilmoitukset ovat avoinna.