Älylataamo-hanke tuo modernin oppimisympäristön kouluun

Tällä hetkellä Älylataamo- nimellä kulkevan hankkeen tarkoituksena on luoda moderni ja muuntautumiskykyinen oppimisympäristö, joka kannustaa oppilaita luovaan opiskelutyyliin. Tilana tulee toimimaan luokkahuone, joka muokataan tarkoitukseen sopivaksi kuitenkaan kiinteitä rakenteita muuttamatta.
Huone tulee olemaan radikaalisti erilainen normaaliin luokkatilaan verrattuna. Opettajan pöytä ja pulpetit tulevat puuttumaan kokonaan, ja älytauluja sekä muutakin tietotekniikkaa tullaan hyödyntämään suuresti. Huone tulee olemaan värikäs ja luovuutta kannustava sekä päätelaitteille ystävällinen: tilassa tulee olemaan pistorasioita, joista nyt on suurta puutetta.
Näillä näkymin tilan rakentaminen aloitetaan kesän aikana ja toiminnassa sen tulisi olla syksyllä. Opetushallitus antoi hanketta varten rahaa 56 000 euroa, josta 22 000 voidaan käyttää kalusteisiin. Raha toimii siis pitkälti rajoitteena tilaa toteutettaessa. Tila toimii pilottihankkeena, joka on osa laajempaa uusien oppimisympäristöjen tutkimista. Vastaavanlaisia hankkeita on opetushallituksen avustuksella toteutettu muuallakin suomessa.

Hankkeen alkuperäisten ideoitsijoiden, Ismo Falckin, Virpi Loikkasen ja Hannu Soinin mukaan suurimmat hankkeeseen liittyvät ongelmat ovat opettajissa ja oppilaissa: Tilan hyödyntäminen tehokkaasti vaatii kykyä astua ulos vakiintuneista kaavoista, ja taitoa ajatella uudella tavalla. Uudenlainen tila asettaa oppilaiden ja varsinkin opettajien mielikuvituksen koetukselle: kuinka käyttää luokkahuonetta, josta pulpetit puuttuvat kokonaan?
Uusia ideoita älylataamo- hankkeeseen saa esittää yhä. Mikäli sinulla on hieno idea, joka on uudessa oppimisympäristössä tarpeellinen, esitä se!
Teksti: Konsta Tarnanen ja Lassi Nikulainen
Jaa tämä artikkeli