Labrakurssilaiset tutustumassa Kuitulaboratorilla

Lyseon kemian laboratoriokurssin opiskelijat pääsivät torstaina 4.2 tutustumaan Savonlinnan Kuitulaboratorion toimintaan ja tiloihin vierailulla, joka oli järjestetty osana kestävän kehityksen teemaviikkoa.

Ennen vierailua kukaan meistä ei oikeastaan tiennyt Kuitulaboratorion toiminnasta tarkemmin, vaikkakin se sijaitsee kohtuullisen keskeisellä paikalla Andrizin yläpuolisella kalliolla Lypsyniemessä ja on elintärkeä paikalliselle teollisuudelle.

Meille Laboratorion toimintaa esitteli todella laajasti ja hyvin laitoksen johtaja Tapio Tirri ja Mamkin koulutuksesta laitoksella vastaava Jarkko Männynsalo. Heidän esittelynsä pohjalta tiivistimme laboratorion toimintaa seuraavasti:

Tapio Tirri esittelemässä laitoksen toimintaa

Kuitulaboratorion toiminta alkoi vuonna 2005 Lappeenrannan yliopiston hallinnoimana ja siirtyi kokonaan Mikkelin ammattikorkeakoululle vuonna 2011, jolloin Mamk aloitti prosessi-insinöörikoulutuksen Lypsyniemessä ja Savonlinnan kampuksella tutkimustyön ohessa.

Laitehalli ulkopäin

Kuitulaboratorio kehittää pääasiassa teknologiaa ja innovaatioita prosessi- ja metsäteollisuudelle, kemikaalivalmistajille sekä automaatiovalmistajille. Päätavoitteena on kehittää entistä tehokkaampaa, edullisempaa ja ympäristöystävällisempää tekniikkaa esimerkiksi metsäteteollisuuden käyttöön yhdessä paikallisten yritysten kanssa.

Kuitulaboratorio-nimitys on oikeastaan hieman harhaanjohtava, sillä rakennuksen pääosassa ovat valtavat sellutehtaan laitteistot, joilla koeajetaan eri tehtaille menevää tekniikkaa yhteistyössä esimerkiksi Andrizin, UPM:n ja muiden paikallisten yritysten kanssa. Osa laitteistoista on mennyt esimerkiksi sellutehtaille Uruguayhin asti. Valitettavasti emme saaneet kuvata itse laitehallia liikesalaisuuksien takia.

Tietenkin myös laboratoriotyö on tärkeä osa tutkimusta, joten rakennuksessa on peräti kolme erillistä laboratoriota kuitututkimusta varten. Välineistö on huippuluokkaa ja kuitututkimuksen parissa työskentelee jatkuvasti 3-4 kemistiä.

Jarkko Männynsalo esittelemässä tutkimuslaitteistoa

Laboratorion toiminta on jatkuvassa kasvussa ja tarkoituksena olisikin laajentaa tiloja viereiseen rakennukseen entistä parempa koulutus- ja tutkimustyötä varten. Tiloja laajennettiin juuri vuonna 2014, joten laajentumisvauhti on kova.

Laboratoriotiloja

Mielestämme laboratorion esittely oli todella hyvä ja kattava ja antoi paljon uutta tietoa alan koulutuksesta ja käytännönpuolesta. Lisätietoa laboratoriosta löytyy Mamkin sivuilta tutkimus ja kehitys-puolelta

Teksti ja kuvat: Tapio Loikkanen ja Konsta Tarnanen

Jaa tämä artikkeli