Koko lukiossa vaikuttanut Liettua-projekti on nyt tullut päätökseen. Liettualaiset vieraamme tutustuivat Savonlinnaan ja lyseon lukioon muutama viikko sitten. Kansainvälinen yhteistyö näkyi myös koulumme riemastuttavassa vappujuhlassa, johon vieraamme pääsivät osallistumaan.
Nyt projektin päätyttyä ja koko koulun palattua normaaliin arkeen, on oiva hetki pysähtyä kuuntelemaan opiskelijoiden omia kokemuksia hankkeesta. Ensimmäisen vuoden opiskelijat Miia Kinnunen ja Janna Kakriainen kertovat projektin jälkitunnelmista ja miltä tuntui majoittaa Liettuan opiskelijoita.
Heti haastattelun alussa tytöt kuvailivat Liettua-hanketta aivan erilaiseksi kuin he olivat odottaneet. Toiminta painottui ainakin Suomen puolella hyvin pitkälti yhteisen taideprojektin valmisteluun. Aikaa ei jäänyt liettualaisten kanssa tutustumiseen niin paljoa kuin he olivat toivoneet. Viikko isäntäperheenä kuitenkin eteni sukkelaan. Yhteiselo vieraiden kanssa sujui yllättävän hyvin.
”Emilija sulautui hyvin osaksi arkea. Koko perhe otti hänet reippaasti vastaan ja yritti parhaansa mukaan kysellä kaikkea englanniksi. Kielimuuri ei sinäänsä siis ollut mikään ongelma” , Miia pohtii hymyillen. Heidän perheellään oli Oravissa vieraana Emilija-tyttö.
Erityisjärjestelyjä vaihto-oppilaat eivät Jannan ja Miian mukaan tarvinneet. Ruoka ja katto pään päällä olivat oikeastaan kaikki mitä he vaativat. Ja miksipä turhaan lähteä esittämään suomalaisperheen arkea hienompana kuin se todellisuudessa on? Olivathan liettualaiset tulleet tutustumaan oikeaan, elävään Suomeen. Yhteisiä vapaa-ajan aktiviteettejä olivat kaupungin kiertäminen sekä vanha kunnon Netflix.
”Liettualaisten porukka viihtyi Savonlinnan keskustassa ja tykkäsi liikkua siellä yksinäänkin. Saatettiin tulla yömyöhiin takaisin kotiin, mutta olihan se heille elämys” , Janna kertoo muistellessaan Dorotéja-tytön emännöintiä.
Porukalla oli myös omat ongelmansa, mutta ne eivät kasvaneet pientä lapsellista eripuraa suuremmiksi. Miian ja Jannan mielestä projekti oli kaiken kaikkiaan hauska kokemus, josta sai paljon irti. Erityisesti kielitaidon kehittyminen ja vieraaseen valtioon tutustuminen olivat plussaa. Projektin aikana heille muodostui mainio, tiivis porukka, josta jäi uusia kavereita käteen – niin Liettuasta kuin Suomestakin. Liettualaisten kanssa he ovat edelleen yhteyksissä.
Vaikka koulumme edustus hankkeessa olikin naispainoitteinen, se ei hidastanut menoa ollenkaan. Tällainen projekti kuitenkin vaatii opiskelijalta kärsivällisyyttä ja joustavuutta. Tyttöjen kokemuksen mukaan on hyvin tärkeää arvostaa toisia ihmisiä ja omata hyvä tilannetaju – näin vältytään myös turhilta konflikteilta.
Haastattelun perusteella Liettua-projekti vaikuttaa siis onnistuneen. Sekä Miia että Janna lähtisivät ehdottomasti mukaan vastaavanlaiseen myös toiste. Tämä siis rohkaisuksi muillekin opiskelijoille!