Saksanmaalla suunnittelemassa

Detmoldin linna, monille savonlinnalaisillekin tuttu paikka

Syksyllä 2018 Detmoldista tuli meidän koululle kutsu osallistua kansainväliseen nuorisotapaamiseen, jonka aiheena on vesi: Water – European Right and Responsibility. Team Savonlinnaan valittiin viisi opiskelijaa, Aamu, Fasu, Iina, Sofia ja Veeti. Tiimiä lähti vetämään Virpi, jolla oli jo kokemusta vastaavasta nuorisotapaamisesta kolmen vuoden takaa.

Tapahtumaan osallistuu tiimejä yhdeksästä maasta, Suomen ja Saksan lisäksi Puolasta, Liettuasta, Ukrainasta, Kreikasta, Italiasta, Ranskasta ja Belgiasta. Varsinainen viikon mittainen tapahtuma pidetään elokuussa, mutta jo kesäkuun lopussa Sofia ja Virpi osallistuivat viikonlopputapaamiseen Detmoldissa.

Seuraavassa tunnelmia matkalta.

Sofia:

”Lähdimme matkaan jo torstai-iltana ja olimme perillä Detmoldissa kahden aikoihin perjantaina päivällä. Aloitimme ensimmäisen kokoontumisen kello viisi ja kaikkia nuoria jännitti suurimmaksi osaksi siksi, koska kenenkään äidinkieli ei ollut englanti ja kukaan nuorista ei tuntenut toisiaan entisestään. Alkujännitys kuitenkin väistyi nopeasti, kun tutustuimme toisiimme ja vietimme kaikki aikaa yhdessä. Ensimmäinen ilta menikin kokonaan tutustumisen ja pelailun parissa.

Lauantai oli varsinainen työpäivä, jolloin suunnittelimme tulevaa elokuun reissua. Vietimme myös suurimman osan päivästä kaupungilla erilaisissa tapahtumissa. Söimme ruokafestivaaleilla, kävimme musiikkiesityksessä ja konsertissa. Tutustuimme myös Detmoldin kaupunkiin ja sen nähtävyyksiin.

Viikonloppureissun aikana sain esimakua tulevasta reissusta ja tapasin mahtavia ihmisiä, joilla kaikilla oli erilaiset kulttuuriset taustat. Oli myös hienoa nähdä kuinka kaikki tulivat todella hyvin toimeen keskenään ja ystävystyivät toistensa kanssa. Odotan siis innolla paluuta takaisin, jotta näemme uudestaan.”

Tutustumista leikin varjolla. Ninjaksi selviytyi pudotuspelissä lopulta Sofia!

Virpi:

”Oli mukava palata Detmoldiin kolmen vuoden jälkeen ja tavata vanhoja tuttuja Saksasta, Kreikasta, Belgiasta ja Italiasta sekä myös tutustua uusiin ihmisiin, niin tiimiläisiin kuin vetäjiinkin. Jugendherberge Detmold ei ollut muuttanut lähemmäs keskustaa, vaan oli yhä yhtä rankan ylämäkeen kipuamisen takana, varsinkin kun lämpömittarilukemat kipusivat yli kolmenkymmenen!

Tämänvuotisen tapaamisen teema on todella tärkeä, koska vesi on elinehto maapallolla ja puhtaan veden riittävyys on jo nyt ja tulee olemaan yhä tärkeämpi kansainvälinen kysymys. Suunnittelutapaamisen aikana syntyi monia ideoita siitä, millaisista näkökulmista eri tiimit voivat valmistella esityksiä ja työpajoja. Odotan paljon elokuun työskentelyltä, koska kaikki tiimit olivat täysillä mukana suunnittelussa. Team Savonlinna voi hyödyntää omassa osuudessaan keväällä toteutettua tutustumiskäyntiä jätevedenpuhdistamolle. 

Tiiminvetäjää jännitti varsinaista tapahtumaa enemmän matkustaminen sinne ja takaisin, koska erilaisten julkisten kulkuvälineiden aikataulujen yhteensovittaminen on melkoinen palapeli. Paluumatkalla jouduimme vaihtamaan peräti kahdeksan kertaa bussin, junien ja lentokoneen välillä, mutta lopulta kaikki sujui hyvin ja pääsimme uupuneina mutta todella tyytyväisinä järvien ympäröimään Savonlinnaan, jossa toistaiseksi ei puhtaasta vedestä ole pulaa.”

Viikonlopun osallistujat yhdessä eri maiden ystävyysseurojen edustajien kanssa
Jaa tämä artikkeli