Energiajuomat

Koulumme opettajat, ja ehkä jopa oppilaat, ovat saattaneet huomata tyhjiä energiajuomatölkkejä niin luokista kuin myös käytäviltä. Tyhjiä tölkkejä ja pulloja varten löytyy lähes joka luokasta paikka. Kuinka paljon koulullamme sitten juodaan energiajuomia? Entä mitä vaikutuksia energiajuomilla voi olla?

Koululta löydettyjä tölkkejä. Kuva saatu koulun siivoojilta.

Tekemämme kyselyn mukaan koulumme oppilaista jopa 67% eli kaksi kolmasosaa juo energiajuomia. Tästä energiajuomajuojien enemmistöstä sama osuus, eli 67%, juo energiajuomia koulussa. Tulokset eivät toki paljasta sitä, kuinka usein vastaaja juo koulussa energiajuomia. Joku voi vaikka kerran kuukaudessa juoda yhden energiajuoman ja joku taas joka päivä. Lyseo sijaitsee siinä mielessä hyvällä paikkaa, että kauppa on niin lähellä. On mahdollista, että jos kauppa sijaitsisi kauempana, olisi tämä osuus pienempi. Kysely myös osoittaa, että suurin osa, jotka juovat energiajuomia, tekevät niin vain 1-3 päivänä viikossa. Vain 5% kaikista vastanneista juo niitä päivittäin. 

 

Energiajuomien liiallisella nauttimisella on monenlaisia vaikutuksia nuoren kehoon ja terveyteen. Ensinnäkin, energiajuomat sisältävät suuria määriä sokeria. 3,3 dl -kokoisessa tölkissä voi olla jopa 14 sokeripalan verran. Sokeri ja juomien happamuus voi vaikuttaa niin painoon lisääntymiseen kuin hampaiden kiilteen heikentymiseen. Energiajuomien sokerittomat versiot eivät myöskään ole paljoa parempia, sillä niissä sokeri on korvattu toisilla makeutusaineilla. 

 

Energiajuomat sisältävät myös paljon kofeiinia, jota ei myöskään tulisi nauttia liikaa. Kofeiini saa aikaan hetkellisen piristyksen kehossa ja aiheuttaa helposti riippuvuutta. Kuten myös kahviriippuvuudesta, myös energiajuomariippuvuudesta luopuminen voi olla hankalaa kofeiinin vieroitusoireiden vuoksi. Niihin kuuluu päänsärkyä, ärtyneisyyttä ja väsymystä. Kofeiinin liikasaannin oireisiin taas kuuluu univaikeudet, pahoinvointi ja ripuli. 

 

Koulussamme siis juodaan kenties yllättävän paljon energiajuomia. Vaikka energiajuomilla on hyvätkin puolensa, kannattaa aina silloin tällöin miettiä omia tottumuksiaan ja koittaa vaikka vähentää niiden juomista, sillä sekin voi auttaa jo paljon.

 

Laitetaan tyhjät tölkit sinne, minne ne kuuluu!

Jaa tämä artikkeli