Abien ja kouluavustajien tunnelmia ylioppilaskirjoituksista

Kuva: Katriina Karhu

Kouluavustajan näkökulmasta YO-kirjoitukset ovat työllistävin aika lukukautena. Pesukone pyörii koko ajan tarjottimia pesten, muovitaskut täytetään konsepteilla ja tikuilla. Salin valmistelusta puhumattakaan. Koneitakin metsästettiin kissojen ja koirien kanssa ympäri koulua, että saataisiin tarpeeksi varalle.

Kirjoituksissa esiintyi pieniä ongelmia. Milloin katosta tippui vettä, varavirtalähde ei toiminut tai yksi jono kokelaita menetti sähköt. Koneetkin temppuilivat vähän väliä. Toki kaikkiin ongelmiin saatiin ratkaisu aikaiseksi ja mitään suurempaa ei ilmennyt. Konseptien käsittelyä piristivät kokelaiden kauniit piirrustukset kukista ja eläimistä, mutta hajuvettä tosiaan voisi annostella niin, että sitä ei haista vielä seuraavana päivänä papereita läpi käydessä.

Loppujen lopuksi kaikki sujui ylipäätään hyvin ja kirjoitukset saatiin kunnialla loppuun. Oli mukava olla osana tulevien ylioppilaiden viimeisiä isoja kisoja, etenkin kun itse ei ollut piinapenkissä piknikillä.

Vili Auvinen

 

Abien kommentteja kirjoituksista

Kirjoitukset jännittivät monta viikkoa etukäteen ja jännitys vain lisääntyi ennen kuin se helpotti joka kirjoituskerta. Vaikka kuusi tuntia putkeen kirjoittamista kuulosti hirveältä urakalta niin loppujen lopuksi aika meni nopeasti ja helposti.

Liikaa stressaava

 

Yllätyin siitä kuinka nopeasti aika meni äidinkielen ja matematiikan kokeissa. Vastausten hyvä suunnittelu auttoi paljon ajankäytössä.

Opettajista oli suuri apu. Minulla oli ongelmia netin kanssa kokeen aikana ja ennen kuin ehdin edes pyytää apua, yksi opettajista oli jo neuvomassa miten saada netti toimimaan.

Emmi

 

Ensimmäinen yo-koe oli jännittävää. Jännitin löydänkö oikean paikan ja kuinka saan koneen järjesteltyä. Opettajat pitivät huolta ja kaikki meni nappiin, jännitys laantui heti kun istuin penkille. Hyvät eväät ovat tärkeät!!!

Abiturientti 2022

 

Yo-kertaamisen ja lukio-opintojen kultainen sääntö: aikaisin aloittaminen se on mikä kannattaa. Tätä noudattamalla myös kirjoitukset tuntuivat paljon kevyemmältä taakalta tänä keväänä, vaikka niihin ei koskaan kunnolla tottunutkaan.

Abi 2022

Jaa tämä artikkeli