Mitä tarkoittaa kaksoistutkinto?

Joni Metsänoron kirjoitelma aiheesta ”Kaksoistutkinto”:


Kaksoistutkinto tarkoittaa sitä, että opiskelija suorittaa ammatillisen tutkinnon samaan aikaa kun opiskelee lukion kursseja. Kaksoistutkinto on järkevä vaihtoehto nuorelle joka on kunnianhaluinen, vahvaluonteinen ja itsenäinen. Opiskelijan tulee olla tietoinen mitä joutuu tekemään kotona opiskelun eteen. Lukio-opinnot tukevat ammatillista pohjaa. Kaksoistutkinto sopii kaikille niille jotka haluavat saada ammatin ja ylioppilaslakin.  
Hyötyjä kaksoistutkinnosta on paljon kuten se, että ammattitutkinnon ja ylioppilastutkinnon saa lyhyemmässä ajassa kuin molemmat erikseen. Kaksoistutkinnon aikana voi edistää omaa opiskelua esimerkiksi kesätöillä joita saa hyväksiluetuksi omalla alalla. Ammatillisesta tutkinnosta saa myös ytoja eli yhteisiäopintoja pois riippuen mitä aineita käy lukiolla.  
Kaksoistutkinno-opiskelijalla on vapaa valita, että mitä opiskelutapaa käyttää. Kursseja voi valita vaikka kokonaiseksi jaksoksi lukiolta tai käydä vaikka kolmena päivänä viikossa lukiolla ja muina päivinä opiskella omaa alaa.

Työssäoppimisjaksonkin aikana voi käydä samaan aikaa lukiota mutta se saattaa hidastaa työssäoppimisen edistystä. Minulla itselläni ei ole työssäoppimista samaan aikaan kun käyn lukiota koska en usko itse kykeneväni olemaan töissä ja lukiossa samaan aikaan. Omia valintoja tehdessä kannattaa miettiä aina että pystyykö suoriutumaan omista valinnoista.  
Haittoja en ole itse vielä ainakaan havainnut kaksoistutkinnosta, tottakai se on hieman rankempaa kuin opiskella vain yhdessä koulussa, mutta pitää vain mielessään sen että miksi aloitit kaksoistutkinnon ja pitää kiinni unelmistaan. 

Kaksoistutkintolaisilla on Lyseolla oma ryhmä ja ryhmänohjaajana toimii opintokoordinaattori Tiina Vellonen. Tiina auttaa kaksoistutkintolaisia valitsemaan itsellensä sopivat kurssit ja avustaa kertomalla miten lukiojaksot kannattaa sijoittaa lukuvuoden ajalle. Lukion ja ammatillisten opintojen tulisi olla tasapainossa ettei kummastakaan koulusta jää jälkeen. Kaksoistutkinnon aikana saa paljon uusia ystäviä molemmista kouluista ja amiksessa pääsee tekemään sitä mikä sinua oikeasti kiinnostaa. 
Ennen kaksoistutkinnon aloittamista oli info-tilaisuuksia ja tutustumisia toiseen kouluun. Tämä auttoi aloittamaan kaksoistutkinnon kun opiskelupaikat oli tutumpia. SAMI-ryhmällä on hyvä yhteishenki Lyseolla kuten myös amiksella 

Kaksoistutkintoa voi myös suorittaa jos sinulla on pääkouluna lukio jolloin voisit ottaa kursseja amikselta. Esimerkiksi jos minulla olisi lyseon lukio pääkouluna voisin valita hotelli-, ravintola- ja catering alalta vaikka kahvilapalveluiden kursseja suoritettavaksi.  
Minulla on joka toinen jakso lukiojakso ja joka toinen pavilla jolloin käyn viisi kurssia lukiolla. Tämä opiskelutahti on hyvä kesiverto-opiskelijalle. 

Lähteet: Mun juttu Blogi (http://munjuttuopinnot.blogspot.fi) 
 
 
 
Jaa tämä artikkeli