Hytinää ja hampaiden kalinaa Lyseolla


Yleinen mielipide Savonlinnan lyseon lukiolla tuntuu olevan, että sisätiloja pitäisi lämmittää, kun ulkona lämpötila laskee alle kymmenen asteen. Jostain syystä tämä ei kuitenkaan toteudu meidän koulussamme. Meillä patterit hohkaavat kylmyyttään, vaikka opiskelijat hytisevät oppitunneilla. Vasta kun säätiedotteet lupaavat yöpakkasia, käännetään patterit lämmittämään luokkahuoneita ja silloinkaan ne eivät ole riittävän tehokkaita. Jos haluaisi pysyä lämpimänä, pitäisi painautua istumaan aivan patteriin kiinni.

Tämä kylmyys ei ole keksittyä, vaan talvisin monen tekisi mieli pitää talvitakkia yllään oppitunneilla. Yrittääkö kaupunki säästää lämmityskuluissa rahojen ollessa tiukalla? Onko Lyseon lämmityslaitteissa jotain vikaa ja ne eivät toimi määrätyllä tavalla? Vai onko tämä jokin opettajien katala juoni, jolla tehdä koulunkäynnistä vieläkin enemmän kidutusta muistuttavaa?
Todellisuudessa eivät opettajat tai vahtimestarikaan voi lämmitykseen vaikuttaa, sillä siitä huolehtii Savonlinnan kaupungin toimitilapalvelu. Kysellessäni sähköpostilla toimitilapalvelupäällikkö Paula Kokkoselta syitä kylmyyteen, hän ei oikeastaan vastannut yhteenkään kysymykseeni vaan lupasi vastauksessaan, että saisin myöhemmin tarkemmat vastaukset lämmityksestä käytännöllisemmällä tasolla vastaavilta henkilöiltä. Sen verran Kokkonen kuitenkin kertoi, että hän on ollut tietoinen Lyseon kylmyysongelmista ja hänen tietääkseen ne ovat nyt hoidossa.

Jos Savonlinnan kaupunki kerran on sitä mieltä, että Lyseolla lämmitys toimii niin kuin pitäisikin, mitä enää jää tehtäväksi tavalliselle opiskelijalle. Eiväthän edes opettajat voi vaikuttaa lämpötilaan omassa luokkahuoneessaan, sillä moniin Lyseon pattereihin on kiinnitetty lukot, jotka estävät niiden lämmönsäädinten kääntämisen. Jotta jotain saataisiin tehtyä, voisivat kaikki lyseolaiset käydä tekemässä vikailmoituksen netissä tässä linkissä. Ehkä silloin valituksemme vihdoin kuultaisiin.

 Lue Savonlinnan lyseon lukion blogia myös jatkossa, jos haluat tietää, mitä toimitilapalvelu lopulta vastaa kylmyysongelmaamme.

Teksti ja kuva: Katri Nousiainen

Jaa tämä artikkeli