Kolminkertainen mestari

Ennen syyslomaa koulullamme vieraili joukko venäläisiä opiskelijoita pietarilaisesta ystävyyskoulusta 204, joiden joukossa oli eräs nuori urheilija, jonka kilpailuhistoria oli kunnioitusta herättävä. Roman Palamarchuk on vain 17- vuotias, mutta hän on jo voittanut aikuisten sarjassa Venäjän mestaruuden Pskovissa, Euroopan mestaruuden Unkarin Budapestissä sekä maailmanmestaruuden Latvian Riikassa. Näiden lisäksi hän on kilpaillut Liettuassa, Virossa, Hollannissa, Belgiassa ja Valko- Venäjällä.

Hänen lajinsa on Wakeboarding, vesilautailu suomalaisittain. Se on vesihiihdon sukulaislaji, joka on syntynyt vesihiihdon, lumilautailun ja surffauksen pohjalta. Roman harrastaa wakeboardingia vain kesäisin. Hän kertoi, että saattaa olla laudan päällä kuudesta tunnista jopa kahteenkymmeneen neljään tuntiin. Nopeus on hänen mielestään yksi lajin viehätyksistä. Romanin isä aloitti lajin, joten hän sai virikkeen aloittaa lajin harrastus sitä kautta.

Veneet wakeboardingissa ovat hyvin samanlaisia kuin vesihiihdossa. Vain köyden kiinnitystapa eroaa, sillä wakeboardingissa köysi kiinnitetään yleensä tolppaan tai torniin, jonka huippu on kahden metrin korkeudella veden pinnasta. Tätä lajia voi harrastaa samanlaisella veneellä kuin vesihiihtoa, mutta sillä tavoin korkeimmat hypyt eivät onnistu. Veneeseen on siis hyvä lastata painolastia, jotta perävalojen olisi suurempi. Veneiden kulkunopeuden on wakeboardingissa hitaampi kuin vesihiihdossa.

Wakeboarding ei ole Romanin ainoa harrastus. Hän kertoi harrastavansa myös luolatutkiusta, geologiaa, yleisurheilua, koripalloa ja lentopalloa, minkä lisäksi hän pitää laskettelusta ja musiikista. Kaikista kunnioitettavinta asiassa on se, etteivät kaikki nämä harrastukset vaikuta hänen koulunkäyntiinsä.

Teksti ja kuva Veera Mikkonen

Jaa tämä artikkeli