Kirjaystävien kohtaaminen Savonlinnasalissa

Knut Posse järjesti vuotuisen kirjailijaillan Savonlinnassa 6.11. Samalla Kirjakauppa vietti 15-vuotissyntymäpäiviään. Viisi kirjailijaa oli Jorma Kaimion haastateltavana: Sofi Oksanen, Eeva Kilpi, Markku Turunen, Mikko-Pekka Heikkinen ja Erkki K. Ikäläinen.

Illan ensimmäisenä haastateltavana oli Eeva Kilpi, joka kertoi tuoreesta runokirjastaan Kuolinsiivous. Teoksessa kuvataan vanhenemisen iloja, suruja ja erilaisia elämänvaiheita kokemuksen rintaäänellä. Kilpi kiteyttää ajatuksiaan elämästä sanoilla ”vastuu”, ”intohimo” ja ”syyllisyys”. Seuraavaksi valokeilaan astui Markku Turunen. Vaeltaja -kirjassa Antti Myöhänen elää seikkailijaelämää ja tekee maailmanympärysmatkankin. Kirja on täynnä jännittäviä tilanteita, mutta siinä on myös syvällisiä ulottuvuuksia.

Mikko-Pekka Heikkisen kirjassa Terveiset Kutturasta peräkyläläiset ryhtyvät sotaan Helsinki- metropolia vastaan. Humoristinen kirja sisältää itsemurhakelkkailijoita, jotka kukistavat Helsingin panssarijoukot. Sotaan on kuitenkin välillä vaikea keskittyä sataprosenttisesti, koska täytyyhän ihmisen päivittää Facebookiakin. Vaikka kirjassa on paljon naurettavaa, se käsittelee vakavia asioita.


Erkki K. Ikäläisen Luonnonkaunis Savonlinna -kirjan kuvia saatiin ihailla valkokankaalla samalla, kun Ikäläinen kuvasi Savonlinnaa kauneimmaksi ja parhaaksi kaupungiksi Suomessa. Lumikin kuulemma maistuu täällä herkullisimmalta. Ennen väliaikaa MM-tasolla haitaria soittava Viivi Saarenkylä esitti veretseisauttavan versionsa Säkkijärven polkasta.


Väliajan jälkeen lavalle astui Sofi Oksanen, yksi illan odotetuimmista kirjailijoista. Kuulijat saivat ainutlaatuista tietoa Kun kyyhkyset katosivat -kirjan henkilöistä ja kuinka henkilökuvat ovat rakennettu. Päähenkilöt ovat serkukset Roland ja Edgar, joista jälkimmäinen joutuu kirjan kuluessa tekemään hirvittäviä tekoja tilanteen vaatiessa. Edgarin hahmon taustalla on oikea historiallinen ihminen, jolla oli pakkomielle lentämisestä, mutta joka ei kuitenkaan ikinä uskaltanut itse lentää. Henkilön piirre oli niin kiinnostava, että Oksanen päätti ottaa hänet Edgarin esikuvaksi.

Lopuksi kaikki kirjailijat pyydettiin vielä lavalle, ja Eeva Kilpi lausui kaksi runoa kirjastaan Kuolinsiivous. Ilta oli kaikin puolin mielenkiintoinen ja viihdyttävä. Kaikki kirjailijat antoivat itsestään ja teoksistaan kiinnostavan kuvan. Vaikka yleisössä oli monenikäisiä lukiolaisista aina eläkeläisiin, kaikki tuntuivat viihtyvän mainiosti. Sofi Oksanen sanoikin hyvin, että hyvällä kirjalla ei ole mitään tiettyä kohderyhmää, vaan jokainen voi samaistua siihen ja kokea sen kiinnostavaksi omalla tavallaan. Jorma Kaimion sanonta jäi mieleen, kun hän kiteytti kirjallisuuden merkityksen: ”Elät vain kerran, jos et lue romaaneja.”

Teksti ja kuvat: Elina Loikkanen

Jaa tämä artikkeli