Kirjailijaillan Kunkut ja kuningattaret (osa 1)

”Vietin osan lapsuudestani jalkapallokentällä, osan huonoa musiikkia kuunnellessa ja valtaosan kirjastossa.”    Jari Tervo

Tiistaina 5. marraskuuta Savonlinnasaliin kokoontui mitä mielenkiintoisinta porukkaa. Vuosittainen kirjakauppa Knut Possen järjestämä kirjailijailta sai sekä yleisön että kirjailijat liikkeelle. Sali oli melkein ääriään myöten täynnä kirjan ja (suomalaisen) kirjallisuuden ystäviä. Kirjailijoista paikalla olivat näin vaatimattomasti sanottuna koko Suomen kerma: Tuomas Kyrö, Kari Hotakainen, Salla Simukka, Antti Tuomainen, Jari Tervo, Kjell Westö sekä muutama savonlinnalainen kirjoittaja kuten Anneli Pääkkönen. Illassa esiteltiin myös Savonlinnan historiasta kuvin ja sanoin kertovaa Muuttuva Savonlinna -kirjaa.

Välikommentti: Muuttuva Savonlinna -opuksesta on itsellänikin jonkin verran kokemusta. Jouduin paketoimaan 50 kappaletta kyseistä kirjaa ollessani taksvärkkipäivänä töissä Knut Possessa. Kuinkas Meiju Suvas sen lauloikaan? ”Kova duuni on rahaa.” No niin…

Illan esiintyjät olivat kukin omalla tavallaan hyvin vakuuttavia ja osasivat naurattaa yleisöään oikeissa kohdissa. Kaikista komeimmat naurut sai ansaitusti aikaan Tuomas Kyrö, jonka satiirista Kunkkua pääsimme tutkimaan hieman syvällisemmin. Tai syvällisemmin ja syvällisemmin, niin, että kaikki olivat kirjaimellisesti kuolla nauruun.

Ehkä meille nuorille kaikista mielenkiintoisimmaksi muodostui Salla Simukan haastattelu, jossa käsiteltiin hyvinkin kärkkäästi muun muassa nuorten- ja aikuistenkirjallisuuden rajoja. Simukan Lumikki Anderssonista kertova trilogia on saanut käännösoikeudet jo 37 maahan, mikä on mielestäni huikea tulos. Trilogian toinen osa Valkoinen kuin lumi (Tammi, 2013) ilmestyi juuri äskettäin. Kyseinen kirja kritisoi rankoin sanakääntein sensaatiohakuista mediaa ja vie lukijan kuumalle matkalle Prahaan.

Puheissaan Simukka kommentoi rohkeasti sitä, kuinka nuortenkirjallisuus on yhä enemmän pelkkä veteen piirretty viiva, jota ei voi rajata huolella. Sen sain konkreettisesti huomata, kun eräs vanhempi rouvashenkilö tulla tupsahti Simukan puheille ja hehkutti, kuinka oli niin pitänyt kirjasta. 

Harmikseni huomasin, että dosentti Jorma Kaimio ja Simukka puhuivat hyvin arasti siitä, minkälaisia hahmoja Sallan kirjoissa esiintyy (lesboja, transsukupuolisia). Tämä johtui luultavasti yleisöstä; se kun oli painottunut enemmän tuonne eläkeläispuoleen. Mutta! Olimme todella onnekkaita, kun saimme kuin saimmekin kovan yrityksen tuloksena haastattelun Sallalta. Siitä ja vähän muustakin lisää seuraavassa postauksessa.

Kirjailijailta oli kokonaisuudessaan todella antoisa ja hauska. Toivon todella, että perinne jatkuu ja ensi vuonna saisimme kaupunkiimme lisää loistavia kirjailijoita. Olisi myös mukavaa, jos yhä useampi savonlinnalaistaustainen kirjoittaja pääsisi estradille ja esittelisi omaa tuotantoaan. Se olisi hyvä esikuva muille, itsestään epävarmoille kirjoittajille.

12. marraskuuta julkistettiin ehdokkaat Finlandia-palkinnon saajiksi. Kirjailijaillan vieraista Kjell Westö sai ehdokkuuden kirjallaan Hägring 38 (Kangastus 38).

Kirjoittaja: Outi Karhu
Jaa tämä artikkeli