Kirjailijaillan Kunkut ja kuningattaret (osa 2)

Haastattelussa: Salla Simukka 


Salla Simukka on nyky-Suomen tunnetuimpia ja suosituimpia nuortenkirjailijoita.1. Mistä sait ajatuksen kirjoittaa Valkoinen kuin lumi -romaaniisi juuri transsukupuolisen henkilön?

Tähän Simukalla oli nopeasti vastaus valmiina. Hän totesi halunneensa jonkin hieman erilaisen syyn sille, mikseivät Lumikki ja Liekki voineet aiemmin jatkaa suhdettaan. Hän oli tahtonut kirjoittaa Liekille jonkin suuren salaisuuden, joka vaikuttaisi hänen ihmissuhteisiinsa. Simukka korosti myös sitä, että halusi käsitellä aihetta niin, ettei transsukupuolisuus olisi mitään muuta kuin yksi ihmisen ominaisuus.

2Miten vastaat väitteeseen, jonka mukaan käytät ”homokiintiöitä”?

Joudun varmaan selventämään tätä kysymystä teille lukijoille. Salla Simukka kirjoitti jo esikoiskirjassaan tytöistä, jotka rakastuvat toisiinsa. Tästä kehkeytyi silloin suuri kohu, eikä Simukka sen jälkeen suinkaan ole lopettanut aiheesta puhumista, päinvastoin. Hänen useimmissa kirjoissaan on nähty yksi tai useampi sateenkaarinuori, ja osa lukijoista on kritisoinut häntä homokiintiöiden käytöstä.

Kysyttyäni tätä asiaaSimukka purskahti nauramaan. Myöhemmin hän totesi, ettei ajattele asiaa niin. Hänen mielestään on parempi kirjoittaa siitä, mistä vain harva suomalainen (nuorten)kirjailija kirjoittaa kuin siitä, mikä on kulutettua.

4. Milloin ja miksi aloitit kirjoittamisen?

Tämän kysymyksen kohdalla tuli ensimmäinen ahaa-elämykseni. Simukka kirjoitti esikoiskirjansa (Kun enkelit katsovat muualle, WSOY 2002ensimmäisen version jo 18-vuotiaana! Hän sanoi aloittaneensa kirjoittamisen vakavissaan 13-vuotiaana, mutta miettineensä jo paljon aiemmin kirjailijaksi ryhtymistä. 
Simukka korosti kirjallisuuden ja kirjojen merkitystä siinä, miksi hän alun perin ryhtyi kirjoittamaan. ”Olen aina nauttinut kirjallisuudesta”, hän totesi. ”Ajattelin, että haluan joskus kirjoittaa noin hyvin kuin nuo muut.”


5. Mitä teet kun kirjoittaminen tuntuu vaikealta?

Salla Simukan mielestä paras konsti kirjoitusjumista” ylipääsemiseen on kirjoittaminen. On aivan sama, onko kirjoituksesi hyvä vai huono, kunhan vain kirjoitat. Ota aikaa sieltä, missä sitä on. Älä tuskaile sen kanssa, ettet mukamas ehdi kirjoittaa ikinä mitään. Ota käyttöösi lukiolaisen pitkät hyppy- ja välitunnit. Kirjoita, koska pidät siitä.

6. Onko sinulla vinkkejä kirjailijaksi aikoville?

Tähän Simukka vastasi lyhyesti ja ytimekkäästi: kirjoituskilpailut. Nuoren kirjoittajan kannattaa osallistua kilpailuihin ihan jo sen vuoksi, että silloin hän joutuu kirjoittamaan jotakin niin loppuun, että viitsii lähettää sen toisten luettavaksi. Samoin, totta kai, kokemus karttuu ja tieto lisääntyy. On myös huomioitavaa, että monet kustantajat ottavat positiivisesti huomioon kirjoittajat, jotka ovat kilpailleet.

Tästä päästäänkin hyvän aasinsillan avulla koko kirjailijaillan parhaimpaan osioon: kirjoituskilpailun julkistamiseen. Jokainen lukiolainen, amislainen tai vaikka kymppiluokkaa käyvä nuori opiskelija voi nyt avata pöytälaatikon kannen tai tarttua kynään ja kirjoittaa novellin. Puhumalla oman opettajasi kanssa voit saada kirjoituksesi kilpailun raadin tykö… ja vaikka ihan voittoon saakka. Otatko sinä haasteen vastaan? 


Kirjoittaja: Outi KarhuJaa tämä artikkeli