Saksan kuvisvaihto projekti

Savonlinnan Lyseon lukio teki syksyn aikana kuvaamataidon yhteistyöprojektin Saksan Nürnbergiin paikallisen kansaivälisen Gymnasiumin kanssa. Projektin aiheena oli minä ja vapaa-aika ja siihen osallistuivat lyseolta noin 50 ykköstä ja Nürnbergistä 29 oppilasta.

Projekti lähti liikkeelle Nürnbergin päästä, kun Gymnasiumin opettajat päättivät vuonna 2013 lisätä/korostaa koulunsa kansainvälisyyttä tekemällä jonkinlaista yhteistyötä ulkomaalaisten koulujen kanssa.Savonlinnan Lyseon lukio valikoitui yhdeksi yhteistyökumppaniksi Riitta Kapanen-Hermeksen Savonlinna-yhteyden ansiosta. Kapanen-Hermes on kuvaamataidon opettaja Gymnasiumissa ja on lähtöisin Savonlinnasta. Hän kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1974 sen aikaisesta Savonlinnan tyttölukiosta ja päätyi lopulta Joensuun kautta Saksaan asumaan ja opettamaan kuvaamataitoa. Kapanen-Hermes matkustelee paljon Saksan ja Suomen välillä ja hän otti yhteyttä lyseon kuvaamataidon opettajaan Titta Välimäkeen viime kesänä, jolloin alettiin suunnittelemaan yhteistä kuvistyötä. Lopullinen aihe poimittiin Saksan ja Suomen opetussuunnitelmista ja muokattiin tarkoitukseen sopivaksi.

Projektin ideana oli, että kummassakin koulussa oppilaat maalaavat akrylli- ja peiteväreillä maalauksen omasta vapaa-ajastaan ja kiinnostuksen kohteistaan, jonka jälkeen osa töistä lähetetään toiseen lukioon, jossa niistä kootaan näyttely. Näin kummassakin koulussa saadaan tutustua eri maan nuorten kulttuuriin ja vapaa-ajan viettoon.
Maalaukset ovat nyt valmiita ja näyttelyitä ollaan järjestämässä kumpaankin kouluun. Lyseon oppilaiden yleisin aihe oli urheilu ja erityisesti talvilajit kuten jääkiekko tai laskettelu. Saksan puolella Kapanen-Hermeksen mukaan suosituin aihe oli jalkapallo. Urheilun lisäksi oli myös monia muita mielenkiintoisia aiheita.

Itse projektiin osallistuneina voimme todeta sen onnistuneen hyvin ja olleen antoisa varmasti sekä saksalaisille että meille. Soitimme esimerkiksi Skype-puheluita Saksaan ja vertailimme töiden edistymistä livenä. Toivottavasti jatkossakin ykköset pääsevät kokeilemaan vastaavanlaista yhteistyötä.


Kuvaamataidon opettajien mukaan yhteistyötä koulujen välillä tullaan tulevaisuudessa jatkamaan ja uutta projektia on jo kehitteillä, mutta mitään tarkempia suunnitelmia ei ole vielä tehty. Saa nähdä, mitä aika tuo tullessaan.

Alla muutama kuva Lyseon oppilaiden töistä ja Riitta Kapanen-Hermes töitä ihastelemassa.


Teksti ja kuvat: Tapio Loikkanen ja Toni Mikkonen

Jaa tämä artikkeli