Pääministerin vierailu 7.4.

Pääministeri Alexander Stubb vieraili Savonlinnan lyseon lukiossa tiistaina aamupäivällä 7. huhtikuuta. Lyseolla viettämänsä puolen tunnin aikana Stubb puhui asioista hymy kasvoillaan ja nimenomaan nuorten näkökulmasta. Hän kertoi hieman  itsestään, omasta historiastaan politiikan parissa ja siitä, kuinka päätyi pääministeriksi elämän laineiden mukana, vaikka hänestä olisi pitänyt tulla jotain aivan muuta.  

Opiskelijat saivat myös esittää pääministerille kysymyksiä. Häneltä kysyttiin muun muassa kielitaitoa ja mielipidettä kielten opiskelun merkityksestä. Stubbin kertoi oman kielitaitonsa olevan varsin laaja hänen kaksikielisen perhetaustansa ja ulkomailla vietettyjen vuosien vuoksi. Suomen ja ruotsin lisäksi hän puhuu sujuvaa englantia, saksaa ja ranskaa. Stubb kertoikin pitävänsä kieltenopiskelua hyvin merkittävänä ja tarpeellisena. Hänen mukaansa jokainen kieli on aina plussaa. 

– Mitä enemmän kieliä osaa sitä parempi, Stubb kannusti.  

Lisäksi kysymyksiä tuli koskien esimerkiksi NATO-jäsenyyttä ja sen vaikutuksia Suomeen, duaalimallia ja talouslamaa. Stubb otti esille erityisesti työn merkityksen keinona talouslamasta nousuun. Hän kertoi uskovansa vahvasti suomalaiseen hyvinvointiyhteiskuntaan, joka voidaan pelastaa vain työllä, jonka luovat suomalainen yhteiskunta ja sen yrittäjät.

– Teistä se kaikki lähtee. 

Stubb kertoi olevansa myös vahvasti erikoislukioiden kannalla ja pitävänsä niitä tärkeinä. Hän kannusti nuoria tekemään asioita, joissa on lahjakas ja joiden eteen on valmis tekemään töitä. 

– Jos olisin facebookissa, peukuttaisin. 

Stubbin mielipide haluttiin kuulla myös jatko-opintoihin hakeutumisesta, sillä välivuoden pitäminen lukion jälkeen on yleistynyt erityisesti tyttöjen keskuudessa. Tämä taas hidastaa työuran alkua, sillä jatko-opintoihin hakeutuminen viivästyy. Pääministeri kertoi näkevänsä välivuoden toimivana vaihtoehtona, jos se tuntuu hyvältä, sillä nykynuorten urapolku tulee olemaan hyvin erilainen verrattuna aiempien sukupolvien urapolkuihin.

– Mikäs siinä. Jokainen valitsee oman urapolkunsa, hän totesi.

Välikevennyksenä pääministeriltä kysyttiin, ketä kahta ihmistä hän suosittelisi Twitterissä seurattavan. Vastaukseen sisältyi enemmänkin kuin kaksi henkilöä – lienee matematiikka jäänyt kielten varjoon. 

Pääministerin vierailu antoi toivottavasti edes jonkun kysymyksiin vastauksia ja jokaiselle mahdollisuuden tutustua häneen paremmin. Näin nuoren silmin katsottuna vierailu oli varsin ainutkertainen kokemus, eikä lainkaan niin jäykkä tai muodollinen kuin olisi voinut odottaa. Stubbin kanssa oli luontevaa ikään kuin keskustella ja hän lähestyi nuoria rennosti omana itsenään. Ennen kaikkea pääministeri painotti vierailunsa aikana kahta asiaa, jotka toivoi nuorten pitävän mielessään elämän varrella: 

– Kuunnelkaa sydäntä. Tehkää sellaisia juttuja, jotka tuntuvat hyvältä. Älkää välittäkö siitä, miltä näytätte. Välittäkää siitä, miltä tuntuu. 

 Ennen lähtöään Stubb lisäsi vielä Twitteriin kuvan vierailustaan.

Teksti: Ronja Moilanen
Kuva: Satu Innanen

Jaa tämä artikkeli