Vaalipaneeli keräsi lyseoon kuusi panelistia

Torstaina 26. maaliskuutta järjestettiin Savonlinnan lyseon lukiolla vaalipaneeli, jossa kaikista suurista puolueista oli edustus paikalla – SDP:n Mikko Valtonen, Kokoomuksen Jan Hultin, Keskustan Eero Sistonen, Vihreitten Lauri Kosonen, Vasemmistoliiton Leena Sallinen ja viimeisenä kristillisdemokraattien Sari Behm.
Aina yhtä hurmaavat opiskelijamme Anni Herttuainen ja Noora Kippola juonsivat kyseisen paneelin. Paneelissa olleet kysymykset laadittiin oppilaiden ehdotusten pohjalta. Kysymykset oli jaoteltu aihepiireittäin, jolloin eteneminen oli selkeää ja ymmärrettävää. Itse paneeli eteni mutkattomasti. Panelistit noudattivat vastauksiin määrättyä aikarajaa kiitettävästi ja pysyivät kohtuullisesti aiheessa. Tässä toimittajan mielipide jokaisesta panelistista.
Keskustan Eero Sistonen onnistui melko hyvin. Hänen puheenvuoronsa olivat sujuvia ja selkeitä ja hänen esiintymisensä oli selkeää. Mielipiteet olivat erittäin neutraaleja, jopa kantaaottamattomia.
Vihreiden Lauri Kosenen esiintyi edukseen vihreiden arvoja vankasti kannattaen ja muutoksen puolesta. Kuitenkin hänen puheessaan kuuli kokemattomuuden aavistusta.
Kokoomuksen Jan Hultin oli paneelin vanhin osanottaja, ja tämä näkyi. Ainakin tässä seurassa hän oli selkeästi kokenein kaikista osanottajista. Kuitenkaan kaikki hänen sanomisensa eivät vakuuttaneet.
SDP:n Mikko Valtonen oli mahtava esiintyjä ja muutenkin hyvä tyyppi, joka puhui selkeästi ja pelkkää asiaa. Hän jäsenteli puheensa hyvin, ja ainoa asia josta en hänessä pitänyt oli pukeutuminen: tilanne oli vaalipaneeli, ei siellä pelkkä huppari riitä!
Vasemmistoliiton Leena Sallinen puolestaan esiintyi edukseen älykkäänä ja ajattelevana henkilönä, jonka kanta oli tavoitettavissa.
Kristillisdemokraattien Sari Behm oli suorasanainen ja selkeä ihminen, eikä hänen sanomansa jäänyt epäselväksi. Välillä hän tosin yksinkertaisti asioita ehkä liikaakin.
Oppilaskunnan hallitus vastasi vaalitoimitsijoiden työstä.

Lyseon varjovaaleissa 121 ääntä – Kokoomus sai eniten ääniä

Olipa kerran pieni vaalipaneeli, jonka jälkeen päätettiin pitää nuorisovaalit, varjovaalit joilla haluttiin saada selville lukiolasten kanta politiikkaan. Ihmekös se, kun paneelin jälkeen tuommoinen järjestettiin, paneelin paras ehdokas sai uskomattoman äänivyöryn.
 Loppujen lopuksi tulos oli se, että suurin osa ääniä saaneista sai yksittäisiä hajaääniä, mutta Mikko Valtonen sai huimat 24 ääntä.
Vaalit olivat erinomainen tapa, jolla nämä kaikkititetävät lukiolaiskakarat saivat harjoitella äänestämistä, johon heidän velvollisuutensa onkin osallistua jo muutaman vuoden päästä. Ehdokkaat vaaleissa olivat tietenkin oikeat, mutta ei kai sillä väliä ole, sillä moni varmasti lottosi äänestysnumeronsa tai piirsi kirkkoveneitä. Äänestysprosentti oli huimat 51.9, mutta tuo on valheellinen.
Oikeasti äänestysprosentti oli huomattavasti suurempi, mutta koska osa koulumme kävijöistä on yli 18 vuotiaita, he eivät saa äänestää vaaleissa. On melko kummallinen asia, että heidät oli otettu mukaan äänestysprosenttia laskettaessa, mutta äänioikeutta näissä vaaleissa heillä ei ole. Yhteensä ääniä vaaleissa annettiin 121, joista 116 oli hyväksyttäviä.
Tämän vaalipiirin suosituin puolue oli nuorisovaaleissa Kokoomus 30.3% äänivyöryllä. Läpi olisi päässyt nuorten mielestä päässyt mm. Jouni Backman ja Marko ”Fobba” Forrs.

teksti: Lassi Nikulainen ja Konsta Tarnanen
kuva: Anu Partanen

Jaa tämä artikkeli