Älylataamo, uusi rentoutumistilamme

Astuessa Älylataamona tunnettuun huoneeseen, entiseen luokkaan 235, ei todellakaan voi uskoa saapuneensa koulun opetustilaan. Ennemmin voisi uskoa tilan olevan jonkin modernin yrityksen ajatushautomo, joita nykyään on jo monessa paikassa. Vaikutelma on varmasti tarkoituksella haettu.

Älylataamon ensivaikutelma on piristävä. Jo ensi silmäyksellä huomaa, että huonetta suunniteltaessa on haluttu päästä kokonaan pois perinteisen luokkahuoneen tunnelmasta. pelkästään värikkäät kalusteet, sohvapalat ja matto tekevät tilasta täysin koululuokasta poikkeavan. Ehkä suurin tekijä on kuitenkin opettajanpöydän puute: Tuo pieni, lähinnä korvien välissä vaikuttava seikka muuttaa tilan opettajalähtöisestä oppimistilasta oppilaslähtöiseksi.

Luultavasti jo lähes kaikilla meistä on jonkinlaista kokemusta Älylataamossa opiskelusta. Ryhmätyötilana erittäin hyvin toimiva luokka onkin jo palvellut oppilaita onnistuneesti. Tietenkin tilassa on vielä kaikilla totuttelemista. Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä uusia sovelluksia ryhmätyöskentelystä tulevaisuudessa.

Älylataamossa on tietenkin myös paljon erilaista tekniikkaa. Yhteensä kolme suurta näyttöruutua, yksi suuri tietokoneeseen kiinnitetty kosketusnäyttö ja kaksi suurta ”tavallista” näyttöä ovat kaikki oppilaiden käytössä. Tässäkin, niin kuin monessa muussakin älylataamoon liittyvässä asiassa vain aika kertoo, miten monipuolisesti tilaa opitaan käyttämään.

Rentoutumisen kannalta taas tila on kerrassaan lyömätön. Suuret sohvapalat ja vihreä matto suorastaan houkuttelevat lukiolaista sisäisen lapsensa ja rakentamaan majoja. Suurelta näytöltä on erittäin helppoa katsoa jos jonkinlaista opetuksellista materiaalia välituntisin, kuten kissavideoita. On tietenkin aivan oikein, että opiskelijat ovat ottaneet omalla tavallaan tilan kokonaan haltuunsa.

Ja nyt hieman kommentteja Älylataamon aktiivisilta käyttäjiltä!

Käyttäjä yksi, Joonas Manninen
– Yleensä älylataamossa soitan 70-luvun diskomusiikkia ja seurustelen ystävieni kanssa. Vietämme aikaa älylataamossa joka välitunti oikeastaan. Minusta älylataamo on nykyisellään oikein toimiva, mutta äänentoistoa voisi parantaa, jotta koko koulu kuulisi meidän musiikkimakumme laadun.

Käyttäjä kaksi, Vili Hintsa
– Joskus hyppytunneilla vietän aikaa älylataamossa. Yleensä pötköttelen sohvilla ja kuuntelen musiikkia. Jos paikalla on muita ihmisiä, höpöttelen. Älylataamo on hyvin mielenkiintoinen projekti. Tila tuntuu toimivalta, mutta äänentoistossa on parantamisen varaa.

Ja vielä viimeisenä kommentti tuntemattomalta käyttäjältä:
– Tuntuu kuin en olisi enää koulussa.

Tuo ajatus kuvaa älylataamon tunnelmaa täydellisesti.

Teksti: Konsta Tarnanen ja Lassi Nikulainen
Kuvat: Virpi Loikkanen

Jaa tämä artikkeli