Esittelyssä hyödyllisiä ja mielenkiintoisia kursseja

Lukiossamme on tarjolla monia hyödyllisiä kursseja pakollisten kurssien rinnalle! Laajaa kurssitarjontaa kannattaa hyödyntää! Tässä muutamien oppilaiden kokemuksia vähän erikoisemmista kursseista.

ÄI15 Erikoiskurssi kirjallisuutta harrastavalle, soveltava

ÄI15 kurssilla nimensä mukaisesti luetaan kirjallisuutta. Kurssin suoritukseen kuuluu 18 kirjaa: 6 Suomen kirjallisuuden klassikkoa, 6 maailmankirjallisuuden klassikkoa, 3 kirjaa suomalaisesta ja 3 ulkomaisesta nykykirjallisuudesta. Jokaisesta kirjasta pidetään melko vapaamuotoista lukupäiväkirjaa. Kurssiin kuuluu myös neljä tehtävää: kirje kirjailijalle tai jollekin kirjan henkilölle, kirjavertailu, kirjaessee ja kirja-arvostelu.
Kurssi suoritetaan jollekin koulumme äidinkielen opettajista. Lukupäiväkirjat ja tehtävät voi toimittaa  hänelle esim. Dropboxin kautta. Kurssia on aikaa tehdä koko lukioaika. Itse aloitin kurssin 1. vuoden keväällä, mutta tietenkin mitä aiemmin aloittaa, sen rauhallisemmin voi kurssin suorittaa. Mielestäni ÄI15 on oiva tapa tutustua klassikkokirjoihin, joita muuten ei ehkä tulisi luettua. Luen muutenkin paljon, joten on mukava, että siitä voi melko vähällä vaivalla saada kurssinkin! Suosittelen kurssia kaikille, jotka tykkäävät lukea ja ovat pitkäjänteisiä.
Satu Innanen


ÄI07 Puheviestinnän taitojen syventäminen, syventävä

Puheviestinnän kurssista saa arvosanan, mutta kurssin rennossa ilmapiirissä tuo ei juuri näy. Kurssilla keskustellaan ja tehdään erilaisia puheharjoituksia, sekä käydään teoriassa puheiden sisältöjä ja pyritään vähentämään esiintymisjännitystä. Kurssin monet ryhmätyöt ja keskustelut tuovat ryhmään yhteenkuuluvuutta ainakin pienemmällä porukalla. Koko kurssin yleisen ilmapiirin ja opetustavan rentous kuitenkin tuo sen ryhmähengen myös isommilla ryhmillä. Hyvässä ryhmässä esillä olemista ja puhumista on helppo harjoitella, josta on varmasti apua tulevaisuudessa. 

Joonas Manninen

BI07 Eläinten käyttäytyminen ja lisääntyminen, soveltava

Kävin BI07-kurssin toisen lukuvuoden syksyllä. Kurssilla käsiteltiin etologiaa (eläinten käyttäytymistä) ja lisääntymistä. Se on tarkoitettu ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoille, mutta ollessani itse ekalla luokalla sitä ei järjestetty, ja nyt siellä oli kaikkien vuosikurssien opiskelijoita. Kurssille ei ainakaan silloin ollut kirjaa paitsi käytimme välillä BI01-kurssin kirjaa. Kävin kurssin, koska aion kirjoittaa biologian ensi keväänä ja kurssi tuntui muutenkin kiinnostavalta. Ja kurssi olikin mielenkiintoinen. Käsiteltäviä aiheita oli mielestäni sopivan verran, ja teimme tunneilla ryhmätyön valitsemastamme eläimestä. Jokainen teki myös oman työn jostain eläimestä. Itse pidin kurssista, ja suosittelen sitä aiheesta kiinnostuneille ja biologian kirjoittajille.
Susan Saarelainen
MU06 Lauluyhtye, soveltava

MU06 on helppo ja mukava kurssi kaikille musiikin ja laulun ystäville. Kurssilla pääset laulamaan kaikenlaisia, mukaanlukien omavalintaisia lauluja. Pääset myös kehittämään laulutaitojasi yksin ja yhtyeen kanssa, ja esiintymään koulun järjestämissä juhlissa. Kurssille ei ole omaa palkkia, joten yhtye harjoituksia pidetään päällekkäin muitten kurssien kanssa. Tässä oiva kurssi heille, jotka haluavat rennosti harrastaa musiikkia ja laulamista!
Monika Laitinen


AFY1 Anatomia ja fysiologia (Mamk), soveltava

Afy eli ihmisen anatomia ja fysiologia on Mikkelin ammattikorkeakoulun tarjoama kurssi ja siksi se täytyy valita myös mamkin sivuilta. Kurssilla käydään syvällisesti kehomme toimintaa ja onkin siksi hyvä lisä lukion ihmisbiologian kurssille. Varsinkin lihakset ja niiden toiminta käydään tarkasti läpi. Kurssi vaatii panostusta, sillä esim. latinankielisiä nimiä opetellaan paljon. Tunneilla pääsee myös itse kokeilemaan ohjatusti esim. hengityksen säätelyä. Kurssiin panostus kuitenkin palkitaan, sillä siitä saa 2 kurssimerkintää. 

Itse suosittelisin kurssia varsinkin biologian kirjoittajille, mutta oman kokemuksen mukaan bilsa4 eli ihmisbiologia olisi hyvä olla käytynä ennen afya, suurimman hyödyn saavuttamiseksi. Afy on hyvä käydä myös jos aikoo hakea opiskelemaan farmaseutiksi, sillä pääsykoekirjana on sama kirja, jota kurssilla luetaan. Jos siis haluat syventää tietämystäsi ihmiskehon toiminnasta, on afy oikea valinta.

Iita Hinkkanen


ENS1-2 Ensiapu 1 ja 2 (Mamk), soveltava

Ensiapu 1 ja 2 on myöskin Mikkelin ammattikorkeakoulun tarjoama kurssi, joka suoritetaan yhdessä jaksossa yhden kurssin ajassa. Kurssi antaa valmiudet toimia onnettomuustilanteissa sekä kattavan koulutuksen erilaisista ensiapua vaativista vammoista. Kurssi vie yhden kurssin ajan, mutta huomioidaan Lyseolla kahtena soveltavana kurssina ja lisäksi kurssin suorittaneet oppilaat saavat EA 2-kortin, josta on apua työnhaussa ja jatko-opinnoissa. Suosittelen kurssia kaikille, sillä opiskelu on vapaamuotoista, käytännönläheistä ja hauskaa! Ensiapukurssi on ollut ehkä hyödyllisin tähän mennessä käyneistäni kursseista. Kurssi pitää valita Mamkin sivuilta ja kurssikoko on pienempi kuin Lyseolla, joten kannattaa olla ajoissa liikkeellä!
Tapio Loikkanen


LI09 Kuntoplus, soveltava

Liikunnan kuntoplus-kurssin tunnit ovat joka keskiviikko klo 14 alkaen. Kursseja voi suorittaa lukion aikana yhteensä viisi, mutta kipisläiset eivät voi tätä kurssia valita. Tunneilla pelataan usein pelejä tai tehdään lihaskuntoharjoituksia. Kuntoplus-tunnit ovat mukavaa vaihtelua koulupäivään! Vapaa-ajalla on usein hankalaa kerätä joukkueita kokoon, ja tällaisille tunneille onkin kiva mennä koulupäivän jälkeen pelaamaan joukkuepelejä. Itse suoritin vain yhden kuntoplus-kurssin, mutta kursseja voi suorittaa omaan tahtiin lukion aikana useamman miten itse haluaa ja kerkeää. Kurssin suorittamiseen vaaditaan 12 kerran läsnäolon ja 14 tuntia omatoimista liikuntaa.
Maarit MielikäinenLI10 Retkeily, soveltava

Katso blogista syksyllä kirjoitettu juttu viikonloppuretkestä Tervastuvalle!


Jaa tämä artikkeli