Kansainvälinen vieras lukiollamme

Eilen 23.3 koulullemme saapui vierailemaan Sebastian Mathews, iloinen nuorimies, joka tuli Intiasta Lappeenrannan yliopistoon opiskelemaan konetekniikkaa. Toistaiseksi hän on viihtynyt Suomessa mainiosti ja saanut paljon ystäviä, eivätkä pimeys ja kylmyyskään ole miestä haitanneet. Olin hieman hämmästynyt siitä, kuinka kaikista maailman kaupungeista hän oli päätynyt juuri Lappeenrantaan, vaikka voisi opiskella kyseistä alaa myös kotimaassaan Intiassa.  ”Monet sanovat, että Suomessa on yksi maailman parhaista koulutusjärjestelmistä­, ja kokemuksieni perusteella olen samaa mieltä. Täällä on hienoa opiskella”, Sebastian selittää.
Meille suomalaisille on tärkeää, mitä muut ajattelevat meistä. Stereotyyppinen suomalainen on ujo, konservatiivinen ja hiljainen, mutta Mathews on todennut nämä oletukset vääriksi. ”Minulla on useita suomalaisia ystäviä, ja mitä enemmän heidän kanssaan viettää aikaa, sitä vähemmän stereotypiat tuntuvat pitävän paikkansa.”

Suomessa opiskelu on sujunut hyvin, ja kieltäkin hän on oppinut hieman. Eniten suomalaisessa koulutuksessa häntä ihmetyttää opettajien ja opiskelijoiden läheisyys, ja huolettomat keskustelut heidän välillään. ”Se on hieman outoa, kuinka paljon opettajat ovat tekemisissä opiskelijoiden kanssa. Intiassa en voisi mennä puhumaan yhtä rennosti opettajani kanssa. Kotimaassani kun on jo loukkaavaa puhutella itseään vanhempia ihmisiä etunimellä”, Mathews vertailee. Hän myös toteaa, että vaikka Suomessa opettajilla ei ole paljon auktoriteettia, opiskelijat tekevät työnsä tunnollisesti ja tuloksia syntyy.
Olin oppinut lyhyessä ajassa paljon uutta Intian uskonnoista, kulttuurista, historiasta ja koulutuksesta, mutta mielessäni pyöri vielä yksi kysymys: saavatko intialaiset naiset opiskella yhtä paljon kuin miehetkin? Mathews antoi onneksi oitis helpottavan vastauksen ”kyllä saavat”, ja sujuvalla englannilla suoritettu haastattelu olikin jo pian ohi. Vielä pari kuvaa nopeasti, ja Sebastian Mathews poistui lukioltamme maistelemaan tavallista ja maustamatonta suomalaista ruokaa.

Teksti ja kuva: Linda Muhonen

Sebastian opiskelee Suomessa yliopistojen välisessä Erasmus-vaihdossa. Savonlinnaan hän tuli Erasmus kouluissa -hankkeen kautta. Hanke välittää yhteyksiä kansainvälisten opiskelijoiden ja  suomalaisten koulujen välillä.

Jaa tämä artikkeli