Esseekoe aloitti kevään yo-kirjoitukset

Kävimme maanantaina 14.3 kyselemässä abiturienttien kommentteja heti tuoreeltaan äidinkielen yo-kirjoitusten jälkeen klo 12 salin ovien avauduttua. Saimme pysäytettyä muutaman salista kotiin rynnistävistä abeista tarkempaa kuulustelua varten. Kevään kirjoituksethan alkoivat tutusti äidinkielen esseekokeella.

Tässä heidän vastauksiaan kysymyksiimme.

1. Miten meni ja millainen koe oli?
2. Miten valmistauduit kirjoituksiin?
3. Mitä vinkkejä antaisit tuleville abeille?
4. Ja tärkeimpänä: Mitä eväitä oli mukana?

Jere Puolakka

Lyhyt ja ytimekäs vastaus kaikkiin kysymyksiin oli: ”Eeei nyt…”. Taisi olla kova kiire kotiin lukemaan..

Joona Juuti

1. Ihan hyvin meni, kirjoitin suunnilleen konseptin verran tekstiä. Koe oli vaativa ja aikalailla sieltä itsestään.
2. Luin eilen illalla jonkin verran.
3. Paljon evästä ja vaatetta, sillä sali oli melko kylmä.
4. Eväinä oli kasa leipiä.

Toni Sinisalo

Hänen mielestään koe meni hyvin ja odotusten mukaisesti. Sinisalon vinkkinä tuleville abeille oli ”rukoile ja hinkkaa”. Tämän jälkeen hän poistui paikalta.

Outi Karhu

1. Koe meni hyvin ja se oli helppo, sillä löytyi minulle mieluinen aihe.
2. Valmistautuminen jäi hieman liian vähäiseksi, paremminkin olisi voinut panostaa
3. Vinkkinäni on, että kuunnelkaa ehdotomasti tunneilla. Sieltä saa parhaat valmiudet kirjoituksiin.
4. Pari leipää ja mehua, sekä suklaapatukka

Pauliina Kurki

1. Koe meni hyvin, eikä ollut mikään erityisen vaikea.
2. Valmistauduin lukemalla muutamia vanhoja yo-esseitä ja koitin välttää niissä tehtyjä virheitä.
3. Olen Outin kanssa samoilla linjoilla, että tunneilla pitää kuunnella
Lopuksi hän kehoittaa ottamaan eväiksi hieman karkkia ja suklaata ”palkinnoksi” hyvin tehdystä työstä, esim. ensimmäisen tunnin päästä, kun on jaksanut niinkin kauan tehdä ja keskittyä kokeesen tekoon.

Näistä tunnelmista abiturientit ryntäsivät kotiin hengähtämään hetkeksi ja valmistautumaan seuraavaan kirjoitustilaisuuteen.

Teksti ja haastattelut: Tapio Loikkanen ja Toni Mikkonen
Kuva: Anu Partanen

Jaa tämä artikkeli