Opiskelijakunnan näkemys urheilulukiosta

Lyseon toiveissa on hakea virallinen urheilulukio-status valtiolta. Tällä hetkellä asiaa pohditaan päättäjien keskuudessa, mitään päätöstä ei ole vielä tehty.
Tapauksesta järjestettiin viime viikolla tiedotus- ja keskustelutilaisuus lyseolla. Julkaisemme lyseon opiskelijakunnan puheenjohtajan Oskari Masalinin ja sihteeri Petra-Sofia Laakson asiaa puoltavan puheenvuoron, jonka he esittivät kyseisessä tilaisuudessa: 

Haluamme, että tästä asiasta tehdään päätöksiä, jotka edistävät savonlinnalaisten nuorten ja koko seudun etuja. On kaikkien opiskelijoiden etu jos lukiossa on laaja kurssitarjonta. Vaikka osa lukion kursseista suunnataan kilpaurheiluun, niin se ei kuitenkaan ole pois muilta opiskelijoilta eikä oppiaineista. Jokainen opiskelija tuo mukanaan tietyn määrän kursseja kouluumme, eikä niitä kaikkia käytetä kilpaurheiluun.


Urheilulukio -nimike antaisi koulumme kautta koko seudulle monia etuja. Monet tavoitteellisesti urheilevat nuoret ovat varmasti pähkäilleet valintaansa kotikaupungin lukion ja muualla sijaitsevan urheilulukion välillä. Lukio-opiskelun ja urheilun yhdistäminen ei ole varmasti helppoa, ja monet haluavat saada siitä suurimman mahdollisen hyödyn. Mahdollisuus asua omalla kotipaikkakunnalla, helpottaisi urheilevan nuoren elämää monella eri tavalla. Nuori kykenisi hyödyntämään kodin etuja urheilun ja opiskelun kanssa. Silloin myös oman kaupungin nuoret voisivat pysyä täällä. Meillä olisi myös käytössä laaja kurssitarjonta ja urheilulukio -status, joka houkuttelisi varmasti ulkopaikkakuntalaisia kaupunkiimme.


Näiden syiden takia opiskelijakunta kannattaa urheilulukion hakemista Savonlinnaan. Kannatamme myös urheilupainotteisten yläluokkien perustamista ja niiden sijoittamista lyseon lukion yhteyteen. Nuori, joka urheilee ja harjoittelee säännöllisesti saisi parhaan koulutus mahdollisuuden urheilua tukien. Tämä antaisi mahdollisuuden ns. jatkumoon, joka tarkoittaisi nuoren mahdollisuutta opiskella peruskoulusta lukion loppuun urheilun ollessa koko ajan mukana. Vanhemmat lukiolaiset pystyisivät myös toimimaan mentoreina nuoremmille monissa asioissa, urheilusta opiskeluun. Urheilupainoitteisten yläluokkien perustaminen antaisi myös mahdollisuuden yhdeksäsluokkalaisille osallistua lukiokursseihin.

Haluamme kiittää teitä ajastanne kun kuuntelitte myös meidän opiskelijoiden mielipiteen asiaan.  Toivomme päättäjien tekevän päätöksen, joka on nuorten etujen mukainen. Erikoislinjan tuleminen seudulle ei ole keneltäkään pois.
Jaa tämä artikkeli