Lyseon uudet tuulet – Haastattelussa Lasse Franti ja Henna-Mari Pelvo

Uudet tuulet puhaltavat koulullamme nyt matemaattisin merkein. Lyseon karismaattinen opettajakaarti on saanut tänä syksyny täydennystä kahdella uudella opettajalla. Sain ilon istuutua hetkeksi alas Lasse Frantin ja Henna-Mari Pelvon kanssa jutellaksemme opettajan työstä ja vähän kaikesta muustakin suklaan ja unelmien välillä.

Sekä Henna-Mari että Lasse opettavat lukiolla nyt ensimmäistä vuottaan. Molemmat ovat matematiikan ja fysiikan opettajia. Ennen tänne eksymistään heillä oli kuitenkin aivan eri tulevaisuudensuunnitelmat.

Heti haastattelun alussa Henna-Mari tunnusti halunneensa vielä yläasteella kokiksi. Tämä haave kuitenkin romuttui, kun hänelle selvisi millaisia ammattikoulussa laskettavat matematiikan tehtävät olivat. Taso olisi ollut aivan liian helppo, eikä nuoren Henna-Marin taitoja olisi ollut hyvä heittää hukkaan. Lopulta hän päätyikin Savonlinnan lyseon ahkeraksi oppilaaksi. Pähkäily tulevan ammatin suhteen kuitenkin jatkui. Opettajattaren harmiksi häntä on aina vaivannut pulmallinen, mutta hyödyllinen ominaisuus: siis loputon kiinnostus kaikkeen! Häntä kiinnostaa vähän kaikki taiteesta tähtitieteeseen. Haaveammatteja opiskeluaikoina olivat muun muassa psykologi ja arkkitehti. Lopulta rakkaus vei Henna-Marin opiskelemaan miehensä kanssa Joensuuhun ja hän valmistui luokanopettajaksi.

Myös Lassea vaivaa suuri määrä kiinnostuksenkohteita – kenties tämä on jokin opettajilta vaadittu salainen piirre. Hän kuitenkin kuvaa olleensa aina kiinnostunut luonnontieteistä. Myös historia houkutteli puoleensa, mutta fysiikka vei ehdottomana intohimona voiton. Ennen opettajaksi päätymistä Lasse työskenteli Fysiikan tutkimuslaitoksessa. Hän halusi kuitenkin kokeilla opettamista; olihan hänellä opeopinnotkin taskussa. Lasse kertoo uransa koulullamme on alkaneen hienosti.

”Täällä on hauska opettaa. Koko koulu on vain hieno. Erityisesti oppilaat ovat mukavia ja työyhteisössä on koko ajan päällä tosi hyvä meininki.”

Ja tietysti Henna-Marikin on samaa mieltä. Ennen tätä syksyä hän opetti Enonkoskella yläkoululaisia. Työ oli peruskoulutasolla paljon enemmän opetuksen lisäksi kasvatustyötä. Nyt lukiossa ainesisältö on vaativampi ja opettajana saa keskittyä täysillä itse opettamiseen ja siinä kehittymiseen. Henna-Mari kertoo myös paremmista mahdollisuuksista. Rehtori Ismo Falckia hän kuvaa erinomaiseksi esimieheksi, joka antaa opettajille tukensa. Hyvä työyhteisö antaa hyvät saumat tehdä täällä juuri sitä omaa juttuaan. Ja tämähän on äärimmäisen tärkeää ammatissa, jota ei voi tehdä vain tietyn kaavan mukaan.

Kaikkein kiinnostavinta oli ehkä kuitenkin kuulla, kuinka parivaljakko viettää vapaa-aikansa.

Millasia intohimoja ja kiinnostuksenkohteita arkeen oikeastaan opettajan ammatin ohella mahtuu? Lasse naurahtaa viettävänsä lähes kaiken vapaa-aikansa selaillen Wikipedian syövereitä. Samalla tulee nautittua myös suklaata. Miehen erityinen keräilyharrastus kuitenkin yllättää: erilaisia mekaanisia laskutikkuja ja tietokoneita löytyy reippaasti yli 200 kappaletta. Osa näistä olikin esillä lyseon Suomi 100 -näyttelyssä. Harrastus on Lassen mukaan kohtuullisen halpa, sillä koneiden kriteerinä on oikeastaan vain toimivuus.

Käsitöitä, taidetta, askartelua, lukemista, pallopelejä… Henna-Marin lista vapaa-ajan aktiviteeteistä vain kasvoi ja kasvoi. Aktiivinen elämäntapa pitää mielen virkeänä ja tämä terävyys näkyy Henna-Marista pitkälle. Kädentaidot tulevat listalla useaan otteeseen esille. Eikä ihme, sillä omistaahan tuore opettajamme myös ompeluyrityksen nimeltä Oskunautti. Yrityksen nimen taustalla on kuitenkin pieni unelma. Henna-Mari kertoo hymyillen, kuinka haluaisi vielä tulla tähtitieteilijäksi. Kuitenkin rakkaus omaa perhettä ja Savonlinnaa kohtaan on tämän haaveen tiellä. Perheen äiti ei kuitenkaan anna asian painaa mieltään liikaa, sillä nykyinen työ ja kotiseutu tuntuu omalta ja hyvältä.

Kaiken kaikkiaan sekä Henna-Mari että Lasse tunsivat olonsa innostuneiksi uudesta työstään koulullamme. Oli ilo saada haastatella kahta näin lämminhenkistä ja ammattitaitoista ihmistä.

Lämpimästi tervetuloa Savonlinnan lyseon lukioon!

Teksti ja kuva: Roosa Makkonen

 

Jaa tämä artikkeli