Projektimatka Liettuassa

Savonlinnan Lyseon lukio on mukana projektissa nimeltä “Immigration in Finland and Lithuania and how to reduce Emigration from Lithuania” yhdessä Liettuan Šiauliain Stasys Šalkauskis -lukion kanssa. Viime viikolla Lyseon projektilaiset olivat vierailulla Liettuassa Virpi Loikkasen ja matkalle estyneen Anna Piiparin tilalle tulleen Ville Holopaisen johdolla. Matkaliput kaikille projektilaisille tarjosi Nordplus Junior ja majoituksen opiskelijoille tarjosivat paikalliset liettualaiset perheet.

Viikon aikana opiskelijat osallistuivat useisiin työpajoihin ja esitelmiin, jotka käsittelivät Liettuassa ilmenevää suurta ongelmaa: maastamuuttoa. Työnteon lisäksi liettualaiset olivat järjestäneet jokaiselle päivälle muutakin mielenkiintoista ja hauskaa ohjelmaa.

Alkuviikosta vierailtiin Šiauliain suklaatehtaalla Rutalla, jossa opiskelijat pääsivät valmistamaan omia suklaakonvehteja sekä Kanes-trampoliinipuistossa. Keskiviikkona suomalaiset esiintyivät liettualaisten kanssa Lucia-kulkueessa ja illalla nautittiin nuorisoteatterin joulunäytelmän ensi-iltaesityksestä.

Suomalaisten ja liettualaisten yhteinen Lucia-kulkue
Kaneksessa
Suklaatehtaalla

Torstaina koko porukka teki matkan Latvian pääkaupunkiin Riikaan. Ryhmä käveli Riian kauniissa vanhassa kaupungissa opastetun kierroksen, joka päättyi tunnelmallisiin joulumarkkinoihin. Perjantaina oli läksiäisjuhlien aika Šiauliain tunnetulla Havanna-clubilla. Lauantaipäivän nuoret viettivät kaupungin ostoskeskuksessa, Akropoliksessa, ja aikaisin seuraavana aamuna liettualaiset ja suomalaiset jättivät jäähyväiset toisilleen.

Liettuassa joulukuusten oksat on taivutettu maata kohti naruilla. Kuva on Akropoliksen edestä.
Joulumarkkinat Riiassa

Ensi keväällä opiskelijat kohtaavat jälleen Savonlinnassa taideprojektin merkeissä. Silloin työpajojen aiheena on maahanmuutto, ja yhteistyötä tullaan tekemään Savonlinnan kristillisen opiston kanssa.

 

Teksti: Miina Tanskanen ja Mirka Utukka

Kuvat: Miina Tanskanen, Mirka Utukka ja Virpi Loikkanen

Jaa tämä artikkeli