Vinkkejä abeille kevään 2019 kirjoituksiin

Moni abi valmistautuu jo kuumeisesti kevään 2019 kirjoituksiin, jos ei lukemisen, niin jatkuvan opiskelun muodossa. Valmistautuminen kirjoituksiin kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, jotta viime hetken paniikkia ei pääse syntymään. Kokosin alle muutamia vinkkejä syksyn kirjoituksista oppimani pohjalta, joita voit oman mielesi mukaan hyödyntää omassa valmistautumisessasi.

1. Suunnittele ajankäyttöäsi ennalta

Ajankäytön suunnittelu on tärkeää. Jos lukemaan aloittaa liian verkkaisella tahdilla, voikin käydä niin, että kirjoitukset ovat viikon päässä ja pitäisi vielä kahden kurssin asiat käydä läpi. Kannattaa siis tehdä lukusuunnitelma: mitä luet, milloin luet ja missä luet. Hyvä työkalu suunnittelman tekemiseen on esimerkiksi Google-kalenteri, mutta perinteinen suunnitelma A4:lle toimii yhtä hyvin.

2. Hyödynnä kertauskurssit

Savonlinnan lyseon lukio tarjoaa kattavan valikoiman eri kertauskursseja opiskelijoilleen. Niitä kannattaa hyödyntää valmistautumisessa! Suosittelenkin, että sinulla olisi kertauskurssit valittuna niistä aineista, joita aiot keväällä kirjoittaa, mikäli kertauskursseja on saatavilla ja ne sopivat lukujärjestykseesi. Opinto-ohjaajat auttavat kurssivalinnoissa tarvittaessa ja opettajilta voi kysyä, olisiko heillä tarjota kertausmateriaalia vaikket kertauskurssille pääsisikään. Usein opettajat tarjoavat mielellään kertausmateriaalejansa käytettäväksesi, mikäli heillä sellaisia on.

3. Harkitse kertauskirjan käyttöä

Kertauskirja on loistava tapa palauttaa vielä kerran mieleen asiat ennen yo-koetta. Moniin eri aineisiin on saatavilla kertauskirjoja, joiden saatavuutta ja valikoimaa voi tiedustella esimerkiksi kirjakaupasta tai internetistä. Kertauskirja sisältää asiat yleensä tiivistetysti eli se ei välttämättä kata kurssikirjojen koko sisältöä, joten en suosittele kertauskirjan käyttöä yo-kirjoituksiin ilman muun aineiston – kuten kurssikirjojen – käyttöä.

4. Tee muistiinpanoja

Koeta tiivistää opiskelemasi asiat muistiinpanoihin. Kirjoitetut asiat on usein helpompi muistaa kuin luetut. Älä tee muistiinpanoista liian pitkiä, sillä niiden lukeminen on työlästä; muistiinpanot voivat äärimmillään vietynä olla vaikka vain vihjesanoja. Älä kuitenkaan käytä koko lukuaikaasi muistiinpanojen tekemiseen ja viimeistelyyn, sillä muistiinpanot ovat itseäsi, ei esittelyä varten. Sähköisesti tehdyt (internetiin tallennetut) muistiinpanot kulkevat kätevästi mukana taskussasi ja niitä voi lukea puhelimen ruudulta vaikkapa bussissa. Muistiinpanojen luomiseen voi käyttää esimerkiksi Google Driven Docs ja Slides -työkaluja.

5. Kavereissa on voimaa

Lukemisen ei aina tarvitse tapahtua yksin, vaan voit opiskella myös yhdessä kaverisi kanssa. Tentatkaa toisianne! Voitte myös vaihtaa muistiinpanoja, jolloin asioista voi avautua uusia näkökulmia, joita et tullut itse ottaneeksi huomioon.

6. Kitke häiriötekijät

Monille on lukiessa tärkeää, ettei ulkoiset häiriötekijät haittaa lukemiseen keskittymistä. Mikään ei ole turhauttavampaa kuin yrittää lukea kirjoituksiin imurin pauhatessa taustalla tai kavereiden viestitellessä juuri silloin, kun sitä vähiten kaipaisit. Kitke siis häiriötekijät: laita puhelin äänettömälle ja vaikka toiseen huoneeseen asti. Aseta lukuaikataulusi perheen nähtäville, jotta he osaavat ottaa huomioon paremmin myös omat askareensa.

7. Muista levätä

On tärkeää, että muistat pitää taukoja lukemisen välissä. Ei kannata paahtaa kurssia läpi kerralla, vaan pitää esimerkiksi 10 minuutin kahvitauko tunnin välein. Näin saat itsellesi hetken hengähdysaikaa. Tauolla voit myös käyttää sosiaalista mediaa, mutta muuten lukiessa puhelin kannattaa pitää loitolla, jotta se ei pääse luomaan häiriötä lukemiseesi.

8. Usko itseesi!

Olet tehnyt töitä ylioppilaskirjoitusten eteen lähes kolme vuotta. Muista, että se työ ei ole valunut hukkaan! Kirjotuksiin lukeminen palauttaa mieleesi jo aiemmin oppimiasi asioita.

Tsemppiä kaikille kevään kirjoituksiin valmistautuville!

Jaa tämä artikkeli