Hevosia, pässejä ja höyrylaivoja

Perjantaina 28. syyskuuta noin klo 15.15 koulullemme saapui bussillinen vieraita Saksan Detmoldista. Detmold on Savonlinnan ystävyyskaupunki, jonka kanssa Mertalan ja Talvisalon koulu sekä Lyseon lukio on jo yli 20 vuoden ajan järjestänyt vaihto-oppilastoimintaa. Saksalaiset viettivät Savonlinnassa viikon tutustuen suomalaiseen arkielämään ja Savonlinnan nähtävyyksiin.

Viikonlopun saksalaiset viettivät isäntäperheidensä kanssa ja maanantai-aamuna he tulivat kouluun oman vaihto-oppilaansa kanssa. Klo 10 koulun rehtori Hannu Soini kertoi saksalaisryhmälle Lyseon lukiosta. Terveystiedon luokassa olevat jumppapallot ja korkeat pyörivät tu0lit herättivät ihmetystä saksalaisten keskuudessa. Oppilaat pääsivät kertomaan, mitä olivat tehneet suomalaisten kanssa viikonloppuna. Joku kertoi käyneensä metsässä, joku taas kertoi heidän pelanneen lautapelejä. Myös kalassa oltiin käyty, sieniä kerätty, jalkapalloa pelattu ja käyty uimassa. Kerimäen puukirkkoonkin oli tutustuttu ja hirvi pongattu.

Puolen päivän aikaan saksalaisryhmä vieraili kaupungintalolla, jossa heille kerrottiin Savonlinnasta, sen harrastusmahdollisuuksista ja kouluista.

Seuraavaksi saksalaisille esiteltiin kaupungintaloa…

… ja jopa sellaisia tiloja, joihin ei normaalisti ole pääsyä, kuten sauna-ja lepotilat.

Lopuksi oli tarjolla mehua ja pullaa.

Tiistaina saksalaiset vierailivat Olavinlinnassa, jossa heille oli saksankielinen opastuskierros.

 

Sääkin oli suotuisa ja maisemat komeat.

Ensimmäinen…

… ja toinen ryhmäkuva.

Olavinlinnan jälkeen ryhmä pääsi vielä vierailemaan maakuntamuseossa.

Keskiviikkona vierailtiin Lustossa, jossa oli puolitoista tuntia vapaata aikaa. Sen aikana saksalaiset kiersivät näyttelyitä, tutustuivat matkamuistomyymälään…

…testasivat puuhevosta…

…sekä pääsivät värittämään.

Paluumatkalla Punkaharjulta Savonlinnaan pysähdyttiin vielä tutkimaan Salpalinjan juoksuhautoja.

Torstaina saksalaisten aamu alkoi kipiksen aamuharjoituksilla, jossa oli ohjelmassa Suomi 100 Crossfit.

Aluksi oli alkulämmittely…

…sitten päästiin tositoimiin.

Torstaina käytiin myös risteilyllä Paul Wahl-laivalla. Mukana olivat kaikki saksalaiset, heidän suomalaiset vaihto-oppilaat sekä Detmoldiin joulukuussa vastavierailulle lähtevät suomalaiset.

Risteilysää oli kylmä, mutta syksyisen kaunis…

… ja risteilyfiilikset olivat hyvät!

Risteilyn jälkeen otetun kuvan takana oleva tarina on hupaisa. Kun opettaja ilmoitti, että otetaan ryhmäkuva, saksalaiset huusivat yhteen ääneen ”ei”, sillä ryhmäkuvia oli otettu jo aikaisemmin viikolla. Hupaisuutta lisäsi vielä se, kun kuvaajana pyysin kaikkia sanomaan yhtä aikaa ”cheese” ja aloin ottaa kuvaa, mutta olinkin unohtanut laittaa kameran päälle.

 

 Perjantai-aamuna jätettiin haikeat jäähyväiset, ainakin hetkeksi…

…ja otettiin vielä viimeinen ryhmäkuva, vaikka ehdotus saikin jälleen vastaväitteitä.

Kiitos kaikille, kun sain olla viikossa mukana. Saksassa nähdään!

Jaa tämä artikkeli