Mielipidekirjoitus opiskelijoiden kesälomasta

Kuva: Henna Pirinen

Nykyään monet opiskelijat, niin toisella, kuin korkea-asteellakin tekevät kesäisin töitä. Usein jos opiskelija saa töitä, työ vaatii aikaa ja sitoutumista, jolloin itse loma jää kokonaan pitämättä ja opiskelija on jo valmiiksi uupunut uuden lukuvuoden alkaessa. Olennainen kysymys on, miksi siis tehdä kesätöitä? Monelle opiskelijalle kesätyöt ovat vuoden ainoa tulonlähde kelan tukien lisäksi, joten työ tuntuu jopa pakolliselta tietyllä elämäntyylillä elävillle. Osa opiskelijoista taas tekee kesätöitä edistääkseen opintoja, kuten ammattikouluissa olevat opiskelijat, tällöin kyseessä on usein joko oppisopimus jonka palkka on 80% alan minimipalkasta tai koulutussopimus josta ei makseta. Toki ammattikouluissa annetaan mahdollisuus pitää koko loma tai osa siitä myöhemmin, hyvä te! Työskenneltyään koko kesän opiskelijan voi olla haastavaa sopeutua taas kouluun, etenkin kun ottaa huomioon uupumuksen. 

 

Kysymys siis kuuluu, tarvitseeko kaikilla opiskelijoilla yhtäläinen oikeus kesälomaan varallisuudesta ja opiskelu tilanteesta huolimatta? Mielestäni opiskelijoilla on jo, joitain poikkeuksia lukuun ottamatta. Suomen valtio pitää hyvää huolta opiskelijoistaan, joten suurimman osan opiskelijoista pitäisi tulla toimeen kelan tuilla, jos he työskentelevät vain osan kesästä. Jos satunnainen opiskelija päättää olla menemättä kesätöihin niin hän saa tehdä niin, jos taas toinen päättää olla koko kesän töissä voi olettaa hänen jaksavan ilman lomaa. Toki jokaisen opiskelijan elämäntilanne on yksilöllinen ja yleistäminen on haastavaa, mutta joitain oletuksia voi silti tehdä. Loppupäätelmä on, että mitä ikinä päätätkin lomien suhteen tehdä, teet valintasi itse, joten voit hyvin seisoa sen takana.

Henna Pirinen

Jaa tämä artikkeli