Kymmenen askeleen ohjelma hyvään opiskeluun

Kuva: Emilia Pulkkinen

Jokaiselle lukion aloittavalle tulee jossakin vaiheessa paljon kokeita sekä suurta määrää stressiä, joten tässä olisi teille kymmenen hyvää vinkkiä niiden helpottamiseen.

 

Ykkönen: Tee läksyt

Tämä on yksi tylsimmistä ohjeista, vaikkakin ehkä tärkein. Läksyt voivat tuntua turhilta ja vaivalloisilta, mutta niistä on todella hyötyä oppimiseen. Niitä tehdessä kertaat vielä tunnilla oppimasi asiat, ja se helpottaa silloin kokeeseen kertaamista. Ja vaikkei opettaja antaisikaan läksyä, kannattaa silti kerrata esim. vain lukemalla aihe 

 

II: Uskalla pyytää apua

Lukiossa aiheet voivat olla haastavampia kuin peruskoulussa, joten numerot saattavat tippua entisestään. Tässä tilanteessa kannattaa pyytää rohkeasti apua! Jos kyseisen kurssin opettajan opetustyyli ei ole sinulle sopiva tai opettajalla ei ole aikaa voi aina kysyä joltakin muulta saman aineen opettajalta tukiopetusta. Se että pyytää apua ei ole noloa vaan ennemminkin rohkeaa ja järkevää.

 

Kolme: Pidä taukoja

Kuva: Emilia Pulkkinen

Joskus opiskelupäivät saattavat olla todella pitkiä ja rankkoja, kun koulunkin jälkeen täytyy vielä tehdä läksyjä ja kerrata kokeisiin. Tällaisina päivinä kannattaa jaksottaa opiskelua ja pitää taukoja esim. tunti opiskelua 10 min taukoa. Etsi itselle sopiva tapa jaksottaa opiskelua, toisille sopii paremmin pitkät opiskeluputket, kuin taas toiset saattavat jaksaa keskittyä vain 20 minuuttia.

 

Fyra: Jätä aikaa muullekin elämälle

Päivät pitenevät, jolloin pitää muistaa pitää tasapaino koulun ja muun elämän välillä. Harrastukset ja kaverit ovat todella tärkeitä ja ne auttavat jaksamaan rankkojakin päiviä. Opiskella voi myös kavereiden kanssa yhdessä, jolloin opiskelu voi olla paljon hauskempaa, silloin tulee myös automaattisesti taukoja opiskeluun, kun aiheet saattavat joskus hieman lennellä.

5: Palkitse itsesi

Mikä olisi parempaa tehtyjen tehtävien jälkeen kuin pieni palkinto? Tylsää aihetta tai ainetta ei ole aina kiva lukea, joten kannattaa laittaa itselle tavoitteita. “Nyt jos keskityn kunnolla tekemään vaikka 15 min, saan ottaa karkin tai tämän tehtävän jälkeen katsoa jakson jotakin kivaa sarjaa” (ei montaa kautta kerralla, vaan yksi jakso riittää ehkä!)

 

Six: Kehitä sopivat opiskelutavat itsellesi

Kaikki oppivat eri tavoilla, eikä kaikille sovi samanlaiset tyylit opiskella, eikä samat opettajat. Jotkut oppivat kuuntelemalla ja toiset tekemällä, kannattaa opiskella opiskelutekniikoita, jotta tiedät millainen oppija olet. Jos opit kuuntelemalla, niin esim. Arttu-sovelluksella pystyy kuuntelemaan kappaleita samoin Studeossa. Omat muistiinpanot ovat hyvä vaihtoehto niille, jotka oppivat visuaalisesti, taikka itse tekemällä. Muistiinpanoista saa pirteämmän ja mielekkäämmän näköisiä värien avulla, värit tuovat myös selkeyttä niihin. Netistä etsimällä löytyy paljon opiskelua helpottavia sovelluksia, yksi niistä on Quizlet, jossa pystyy helposti opettelemaan kielten sanoja tai reaaliaineiden termejä.

Kuva: Emilia Pulkkinen

 

Seiska: Opiskele sitä, mitä tarvitset

Vaikka jokaisesta aineesta saa hyödyllistä tietoa, kannattaa keskittyä aineisiin, jotka oikeasti kiinnostaa tai aiot kirjoittaa yo-kokeessa. Suunnitelmien avulla voit jättää vähemmälle huomiolle aineet, joita et tarvitse ja keskittyä niihin mihin haluat.

 

Kahdeksikko: Älä ole liian ankara itsellesi

Saatat kuulla monelta ihmiseltä, miten hyvin koulun pitää mennä ja miten hyviä arvosanoja täytyy saada. Voi myös olla, että olet asettanut itsellesi kovat paineet. Kuitenkaan näin ei tarvitse aina mennä. Kaikessa ei täydy olla täydellinen tai kaikkea ei tarvitse osata. Jaksojen ei tarvitse olla aina täysiä ja täynnä lukuaineita, vaan sinne voi ottaa kevennykseksi taideaineita tai liikuntaa. 

 

3X3: Opiskele tasaiseen tahtiin

Paineita saa vähennettyä myös jakamalla opiskelun pitkälle ajalle. Kokeeseen lukemista ei kannata aloittaa viimeisenä iltana vaan aloittaa aikaisin ja kertailla pikkuhiljaa. Ja juurikin läksyjen tekeminen helpottaa urakkaa.

 

10+ Aseta tavoitteet

Tavoitteet voivat olla yksi motivoijista. Tavoitteet voivat olla joko pitkälle tai lyhyelle aikavälille suunnattuja. Joko ne voivat olla tavoitteita kirjoitusten suhteen tai ne voivat olla vain kurssikokeisiin liittyviä. 

 

Extra: Tutustu uusiin ihmisiin

Opiskelu on paljon mielekkäämpää, kun on mukavia ihmisiä ympärillä. Ystävät voivat saada tylsimmätkin tunnit olemaan hauskoja ja mukavia paikkoja olla. Uusia ystäviä voi löytää kursseilta menemällä reippaasti vain juttelemaan. (Koulun bileet voivat myös olla oivia paikkoja löytää kavereita) 

 

Sanni Tolvanen ja Hanna Kumpulainen

Jaa tämä artikkeli