Yksi askel lähempänä ylioppilastodistusta – yo-kirjoitukset syksy 2020

Taas on lukuvuoden ensimmäiset ylioppilaskirjoitukset saatu pakettiin. Koronavirustilanne aiheutti kuitenkin huolta monissa abeissa, kun riski oli, että kirjoituksia ei voida järjestää ollenkaan. Onneksi kuitenkin pääsimme kaikki näyttämään taitomme YTL:älle ja myös itsellemme.

Tämä syksy oli itselleni ensimmäinen kirjoituskerta. Osallistuin terveystiedon kokeeseen maanantaina 14.9, joka olikin ylioppilaskirjoitusten ensimmäinen päivä. Pitkän englannin kirjoitin heti samalla viikolla pitäen välissä vain yhden hengähdyspäivän. Tilanne oli minulle uusi, mutta en juurikaan stressannut enää koepäivän aamuna. Kirjoituksiin lukemisen olin aloittanut jo kesäkuussa, kun koronan takia kesätyöt meni alta. En ottanut hirveästi stressiä kesällä lukemisesta vaan keskityin paljon rentoutumiseen ja lomailuun. Viikossa tunteja tuli yhteensä noin 20-25h. Kun palattiin takaisin kouluun, lukutahti kiihtyi ja vapaa-aikani oli tiukilla. Onnistuin silti varaamaan aikaa itselleni ja ystävilleni.

Viimeisin viikonloppu ennen kirjoituksia oli minulla 90% lukemisvapaata aikaa. Lauantaina tarkistin muutamia asioita ja kertasin nopeasti itselleni vaikeita asioita. Tein myös kirjoituseväät, joihin kuului voileipiä, karjalanpiirakoita, pähkinöitä ja proteiinipatukoita. Otin myös termospullollisen kahvia saliin mukaan. Ja luonnollisesti teippasin kaikki tavaroissani näkyvät tekstit jesarilla.

Kirjoituspäivänä olin suunnitellut laittavani kaikista mukavimmat vaatteet (missä ei ollut tekstejä) päälleni. Villasukat olivat ihan ehdottomat! Minulle kerkesi tulla salissa jo hieman kylmä iltapäivällä. Kylmään ja aktiivisena pysymiseen auttoi kuitenkin vessatauot, jolloin ainakin itse venyttelin ja koitin saada veren kiertämään.

Terveystiedon kokeesta lähdin pois puoli kolmen aikaan. Kerkesin siis tehdä kokeen hyvin ja tarkistaa sen perusteellisesti ennen lopettamista. Englannin koe jännitti minua huomattavasti enemmän kuin terveystieto. Siksi minut yllättikin se, että lähdin kyseisestä kokeesta jo 4,5h jälkeen, eli noin puoli kahdelta. Alustavien pisteiden perusteella molemmat kokeet meni kuitenkin hyvin eikä näillä näkymin ole tarvetta arvosanan korottamiselle.

Seuraava koettelemus odottaa sitten ensi maaliskuussa, kun kevään kirjoitukset alkavat. Silloin on itselläni tarkoitus saada ylioppilastutkinto pakettiin kirjoittamalla äidinkieli, pitkä matikka, biologia ja kemia. Työmäärä tulee olemaan suuri, mutta pitämällä tavoitteet mielessä kaikesta selvitään!

Tsemppiä kaikille kohtalontovereilleni!

 

Salin kuvat: Jarmo Hyvönen

Jaa tämä artikkeli