Stressaatko?

Stressi on ongelma, josta jokainen kärsii ainakin jossain määrin jossain vaiheessa elämäänsä. Monille opiskelu ja koulunkäynti tuottaa stressiä. Lukiomme tarjoaa opiskelijoille palveluita stressin estämistä ja lieventämistä varten, jotta opiskelu olisi mahdollisimman sujuvaa ja miellyttävää. Niitä tarjoavat koulupsykologi Martti Muttonen ja kuraattori Patricia Furrer. He kertovat meille, miten he voivat auttaa stressistä kärsiviä opiskelijoita sekä muista tehtävistään.

 

Patricia selittää, että stressi on henkilökohtainen ilmiö, joka on sitä, että on ulkopuolinen vaatimus tai rasite (koulunkäynti tai opiskelu tässä tapauksessa) ja omat resurssit eivät riitä siihen. – On olemassa siis hyvä ja paha stressi, hyvä stressi ikään kuin saa meidät tekemään asioita, haastamaan itseämme, pyrkimään eteenpäin ja hieman kasamaan voimia vaikeiden asioiden edessä, hän kertoo. Paha stressi on sitä, mitä yleensä tulee mieleen sanasta stressi.

 

– Stressiä ei voi kokonaan estää, mutta sitä voi lievittää, sanoi kuraattori. Hän kehottaa etsimään omia “kipupisteitä” eli asioita, jotka aiheuttavat stressiä. Jos lukujärjestys aiheuttaa stressiä, sitä voi aina muuttaa tai suorittaa lukion neljässä vuodessa. Jos elämässä tapahtuu jotain pahaa tai traumaattista, johon itsellä ei ole vaikutusta, kannattaa aina puhua. 

– Missään nimessä stressiä ei kannata yrittää lievittää päihteillä, koska siitä tulee kehä, josta on vaikeaa päästä pois, Patricia varoittaa.

 

 

Kuva: Kaisa Väänänen

Kuraattori kertoo, että stressi liittyy yleensä korkeisiin odotuksiin, joko itseään kohtaan tai ulkoisesta lähteestä, kuten vanhemmilta. – Voin auttaa siinä, että opiskelija tunnistaa omat ”kipeät” asiat hänen omassa elämässä, Patricia sanoo. Hän myös vinkkaa mindfulness-harjoituksia.

 

Koulupsykologimme Martti Muttonen tarjoaa opiskelijoille 1-5 tapaamista, jonka jälkeen mietitään, tarvitaanko lisätapaamisia. – Minua voi lähestyä, kun itsellä on stressiä, uupumusta, jännittämistä, identiteetin pohdintaa, kaverisuhdehaasteita, seurustelukysymyksiä, alakuloisuutta, yksinäisyyttä ja niin edelleen, hän sanoo. Hänet voi löytää kaupungintalolta Olavinkatu 27 osoitteesta rapusta B. Hänen työskentelypiiriin kuuluu myös SamiEdu, Tanhuvaara ja Taidelukio.

Kuva: Niko Holopainen

Muista, että jos sinulla on stressiä tai muita huolia, kannattaa rohkeasti ottaa joko Marttiin tai Patriciaan yhteyttä matalallakin kynnyksellä. Voit ottaa heihin yhteyttä helpoiten Wilman kautta tai puhelimitse.

Jaa tämä artikkeli