Opiskelu Lyseolla: matematiikka

Taulukkokirja ja laskin
Maol-taulukkoa ja laskinta tarvitaan lukion matikan tunneilla.

Onko lukion pitkä matikka mahdollista kenellekään? Kumpaa lähden opiskelemaan lyhyttä vai pitkää matikkaa?

Tottahan se on, että lukion matikka, etenkin pitkä, on todella haastavaa. MAOL on aina hepreaa ja Geogebra ei pelitä. Matikan opiskelusta liikkuu koulujen käytävillä monia huhuja. Monesti kuulee pitkän matikan olevan mahdotonta ja lyhyen aivan läpihuutojuttu.

Opiskelen itse pitkässä matikassa ja se oli minulle selkeä valinta, sillä olen kokenut matikan olevan minulle aina suhteellisen helppoa. Minulle oli kuitenkin sanottu, että viimeistään kolmen kurssin jälkeen tulen vaihtamaan lyhyeen matikkaan. Menin ensimmäisen oikean pitkän matikan kurssin ensimmäiselle tunnille tutisevin polvin ja ajattelin ettei tästä tule mitään. Olin kuitenkin väärässä. Pitkä matikka on vaikeaa, mutta töitä tekemällä, myöskin, tuntien aikana pärjää vallan mainiosti. En pysty kokemuksetta sanomaan, mutta veikkaan, että täysin sama pätee myös lyhyeen matikkaan. Sekään ei ole kellekään helppoa, jos ei tee töitä sen eteen. Tämähän pätee käytännössä aina ja kaikessa.

Geogebra-ohjelma
Geogebra-ohjelma on opiskelijan apu.

Matikan opiskelu tuottaa aivan jokaiselle päänvaivaa ja ennenaikaisia harmaita hiuksia. Sanoisinkin parhaaksi neuvoksi sen ettei saa luovuttaa. Pyydä tukiopetusta, ota selvää, kertaa, kertaa ja kertaa. Vaikka koen ,että matikkaa kiinnostaa minua, jokaiselle se ei ole se oma lempijuttu. Totuus kuitenkin on, että hyvin monessa jatko-opintopaikassa matikkaa tarvitaan niin pääsykokeissa kuin itse opiskelussakin. Siispä matikkaan kannattaa panostaa edes jollain tasolla, sillä siten helpottaa myös omaa tulevaisuuttaan huimasti. Jos matikan opiskelu ei itsessään motivoi, kannattaa koittaa motivoida itseään esimerkiksi haaveammattiin pääsyllä.

Meidän lukiossa matikanopetuksen taso on mielestäni todella hyvä! Olen ollut melkein jokaisen opettajan kurssilla ja jokainen on opettanut minua aina hieman eri tavalla, mutta kuitenkin hyvin. Yksi tärkeä asia on siis myös se, että löytää opetustavan, jonka avulla oppii parhaiten. Opettaja ei pahastu, jos et tule enää uudestaan hänen kurssilleen. Monesti olen kuullut sitäkin kuinka toinen sanoo ymmärtävänsä tietyn opettajan opetuksesta paremmin kuin ikinä, kun taas toinen toteaa saman opettajan kurssilla olevansa aivan pihalla kaikesta. Aina täytyy kuitenkin muistaa, että päävastuu oppimisesta on aina vain ja ainoastaan sinulla itselläsi!

10 vinkkiä matikan opiskeluun

  1. KERTAA.
  2. Ole motivoitunut.
  3. kts. kohta 2 ja jos se ei onnistu, motivointiin auttaa esimerkiksi tauotus ja palkkiot.
  4. Opiskele jo kurssin aikana, älä juuri ennen koetta.
  5. Pyydä tarvittaessa tukiopetusta
  6. Älä lannistu ja luovuta.
  7. Tee itsellesi harjoituskokeita
  8. Matikkamatskut-videot ovat aika käteviä kertaukseen.
  9. Kysy aina jos et ymmärrä.
  10. Opettele käyttämään laskimia ja MAOLIA ennen koetta.

Teksti: Anna Ruuskanen

Kuvat: Kaisa Väänänen

 

 

 

Jaa tämä artikkeli