Ylen toimittajan tapaaminen

Ylen toimittaja Kati Rantala oikealla, vasemmalla Juhani Vainikainen. Kuva: Suvi Salmenkivi

Lähetyksiä niin, että katsoja ja kuulija tuntevat olevansa paikalla

Tapasin Savonlinnassa työskentelevän Ylen toimittajan Kati Rantalan. Sain kuulla mielenkiintoisia asioita toimittajan työstä. Rantala kertoo, että kaikista parasta on ihmisten kohtaaminen, haastatteleminen on mukavaa.

Esimerkiksi television suorissa lähetyksissä ei ole varaa joustaa jutun pituudesta, koska tv-lähetys on todella tarkkaan aikataulutettu. Rantala tekee juttuja kaikkiin välineisiin: kenttätoimittajan työssä juttukokonaisuudet sisältävät omat versionsa televisioon, radioon ja nettiin. On hienoa, että Rantala saa arvokasta näkyvyyttä Savonlinnalle.

Suomessa on tällä hetkellä 25 Ylen paikallistoimitusta, kun mukaan lasketaan myös pienet yhden hengen toimitukset. Savonlinna on niistä yksi: Rantala kuuluu Mikkelin-toimitukseen, toimipisteenään Savonlinna. Television alueuutiset ovat Keski-Suomen ja Etelä-Savon yhteiset. Koska Savonlinnassa työskentelee vain yksi toimittaja, pyrkii hän television alueuutisissa Savonlinnan seudun näkyvän pidemmän jutun muodossa vähintään kerran viikossa.

Rantala kertoo tekevänsä kaikki lähetykset niin, että katsoja ja kuulija tuntisivat olevansa mukana juttutuokiossa. Juttuvinkkejä saa soittaa tai laittaa sähköpostilla. Akuuteissa asioissa kannattaa kuitenkin olla yhteydessä Mikkelin-toimitukseen: siellä on radion uutisjuontaja sähköpostin äärellä jatkuvasti. Rantala antaa yleensä ei-kiireellisten aiheiden hautua jonkin aikaa ennen jutun tekoa, näin on mahdollista löytää enemmän näkökulmia ja haastateltavia.

Kuka? Kati Rantala on Savonlinnassa työskentelevä Ylen toimittaja. Hän harrastaa pilatesta ja ulkoilee.

Juhani Vainikainen

Jaa tämä artikkeli