Matka (teko)älykkääseen huomiseen

 

Pupu ja robotti istuvat matalan pöydän ääressä juttelemassa.
Kuva on tuotettu Poe-sovelluksen kautta Playground-v2.5-ohjelmalla

Tekoälyaiheisessa projektissa tutustuttiin tekoälysovellusten toimintaperiaatteisiin ja pohdittiin erilaisia eettisiä näkökulmia, joita tekoälyyn liittyy. Tottakai myös kokeiltiin monia eri sovelluksia: tekstin, kuvien, videoiden ja musiikin tuottamista. Lisäksi analysoitiin populaarikulttuurin antamaa käsitystä tekoälystä.

Kahtena päivänä projektissa oli mukana vierailevia kouluttajia. Keskiviikkona paikan päällä Savonlinnassa olivat Anne Rongas ja Lauri Ylä-Jussila Otaviasta, Mikkelistä. He johdattelivat tulevaisuuden kuvitteluun tekoälyn avulla. Heillä oli tärkeä viesti: Koska tulevaisuus ei vain tapahdu, vaan me teemme sen, on tärkeää kuvitella hyviä tulevaisuuksia. Se auttaa meitä myös toteuttamaan niitä.

Torstaina oli etävierailijana Jari Laru Oulun yliopistosta. Hän esitteli GenerationAI-hanketta, jonka avulla koululaisille ja opettajille halutaan opettaa tekoälyn toimintaperiaatteita. Jokainen voi itse tutustua Opetettavaan koneeseen, joka näyttää, millä tavalla tekoälyä opetetaan tunnistamaan ja luokittelemaan kuvia. Kokeilimme hiukan myös Somekonetta, joka havainnollistaa, kuinka sosiaalisen median sovellukset keräävät dataa käyttäjistä ja syöttävät sen perusteella sisältöä heille (meille). Somekone on vielä kehitysvaiheessa, mutta sitä voi jo nyt kokeilla.

Torstaipäivänä osallistujat pääsivät retkelle Punkaharjulle, jossa tutustuttiin kahteen yritykseen, Punkaharjun puutaitoon ja Riitekiin. Ensimmäinen käsittelee nimensä mukisesti puuta ja toinen metallia. Molemmissa on pitkälle automatisoidut tuotantojärjestelmät. Mielenkiintoista!

Jaa tämä artikkeli