Avoimet korkeakoulun opinnot

Kevään 2024 projektiviikko tarjosi mahdollisuuden lyseolaisille tutustua ja “kurkistella” myös avointen korkeakoulujen opintotarjontaan. Lyseolta tähän mahdollisuuteen tarttui yhteensä 39 opiskelijaa. He valitsivat opintojaksoja Itä-Suomen avoimen yliopiston (UEF) Yhteistyö lukioiden ja toisen asteen oppilaitosten kanssa | Itä-Suomen yliopisto ja Oulun avoimen yliopiston tarjonnasta Maksuttomat tutustumisopinnot | JOY. Lisäksi Xamk Pulse avoimen ammattikorkeakoulusta oli tarjolla matkailu- ja liikunta-alan opintoja. 

Kuviin on koottu opintojaksojen nimiä, joita meidän lyseolaiset ovat valinneet projektiviikon ajalle opiskeltaviksi. Itä-Suomen avoimesta yliopistosta  opiskelijoiden kiinnostusta herättivät kauppatieteen ja luonnontieteelliset opinnot. Oulun avoimesta yliopistosta opiskelijat valitsivat johdatusopintoja mm. ICT-alaan, kasvatustieteeseen sekä englannin kieleen. Xamk Pulsen avoimesta ammattikorkeakoulusta valittiin Löydä oma alasi -kokonaisuuksia restonomi ja liikunta-alan opintoihin. XAMK:n opintoihin sisältyi myös lähiopetusta, joista kuvat.

Avoimen korkeakoulujen opintojen kautta lukiolainen voi saada vahvistusta omien tulevaisuuden suunnitelmiensa selkiyttämiseen ja jatko-opintopohdintaan. Opinnot  antavat samalla mahdollisuuden testata koulutusalan sopivuutta itselle. Lisäksi opintojen kautta voi vahvistaa akateemisia valmiuksia ja saada esim. lisävalmiuksia yo-kirjoituksiin sekä yliopistojen valintakokeisiin. 

Ohessa muutamien lyseolaisten kokemuksia ja palautetta avoimen korkeakoulujen opinnoista projektiviikolta:

Valitsin korkeakouluopintoja projektiviikolle, koska halusin päästä tutustumaan niihin sekä eri aloihin. Otin Xamkilta opintojakson Löydä oma alasi! Matkailu- ja palveluliiketoiminnan restonomiopinnot, sillä olen itse työskennellyt hieman asiakaspalvelussa ja halusin uutta näkökulmaa asiaan sekä syventää taitojani, missä olenkin onnistunut. Vaikka kyseessä on ollut korkea-asteen opintoja, eivät ne ole tuntuneet mitenkään mahdottomilta. Opettajien ammattitaitoisuus ja pitkä kokemus alalta sekä materiaalien selkeät tehtävät ovat olleet hyvin positiivinen kokemus.”

“Valitsin avoimet korkeakouluopinnot projektiviikolle, koska valmennan Savolilla telinevoimistelua ja liikunnanohjaajan opinnot kiinnostivat. Valitsin siis tarjonnasta liikunnanohjaajan koulutuksen, koska siitä on hyötyä jatkolle. Opinnot tuntuivat mukavilta ja mielenkiintoisilta! Eka oli haasteita tajuta mistä verkko-opinnot löytyvät, mutta lopulta löytyi! Verkko-opinnot olivat positiivinen kokemus, kivaa oli kun sai itse tehdä omassa rauhassa. Viikon aikana olen saanut paremman käsityksen mitä opiskelu lähinnä on korkeakouluissa ja paljon muuta.”

Lukiolaisten valitsemia opintoja Oulun avoimesta yliopistosta.
Lukiolaisten valitsemia avoimen UEF:n opintoja
Liikunta-alan demot, XAMK
Jaa tämä artikkeli