Monelta taholta saa kuulla, ettei kouluissa panosteta nykypäivänä tarpeeksi kansainvälisyyteen. Varsinkin syrjäisempien alueiden kouluihin tämä kritiikki kohdistuu erityisen voimakkaana. On siis ilo todeta, ettei näin ole ainakaan Savonlinnan lyseon lukiossa.
Savonlinnan lyseon lukiolla on peräti kaksi ystävyyskoulua. Toinen Saksassa, Detmoldin kaupungissa, ja toinen puolestaan naapurimaamme Venäjän Pietarissa. Näiden koulujen välillä suoritetaan opiskelijavaihtoja suuntaan ja toiseen.
Ensimmäinen vaihto tänä vuonna suoritettiin melkein heti koulun alettua, jo elokuun viimeisellä viikolla. Silloin vieraaksemme saapuivat 18 saksalaista nuorta Gymnasium Leopoldinumista. Isäntäperheiden nuorista valtaosa oli vieraillut heidän kotikaupungissaan Detmoldissa viime keväänä. Mukanaan heillä oli kaksi opettajaa. Isäntäoppilaat sekä koulumme vastaavat opettajat esittelivät nuorille Savonlinnaa ja ympäröivää alueita. He muun muassa vierailivat Olavinlinnassa, Lustossa ja Kerimäen kirkon luona.
Hyvinkin suomalaiset asiat, kuten sauna ja luonto olivat poikkeuksetta saksalaisnuorista hienoja kokemuksia. Heillä ei ole niin paljoa metsiä ja järviä, kuten meillä. Huonoin asia heidän mielestään tuntui olevan sää, sillä vaikka silloin täällä oli vielä suomalaiseen makuun lämmintä, heidän mielestään oli jo talvikeli.
Pietarilaisen ystävyyskoulumme suomalais-venäläisen koulu nro. 204: n nuoret vierailivat koulullamme ennen syyslomaa. He viipyvät vain vajaat neljä päivää Savonlinnassa. Heitä oli vähemmän kuin saksalaisia ja osan isäntäoppilaat olivat taidelukiolaisia. Kaikki oppitunnit, jotka heille pidettiin, olivat lyseolla. Erona saksalaisiin vieraisiin oli, että suurin osa pietarilasinuorista oli jo vieraillut Suomessa. Myös he vierailivat Olavinlinnassa, mutteivät ehtineet perehtyä kaikki samoihin kohteisiin kuin detmoldilaiset, eihän heillä ollut yhtä paljon aikaakaan.
Tässä kuvassa on Venäjältä vaihtoon saapuneet nuoret. Mukana kuvassa myös joitain isäntäoppilaita.
Ilmaston suhteen venäläisvieraillamme ei ollut mitään ongelmaa, he sanoivatkin, että meillä ja heillä on lähes samanlainen sää. Ruokakin oli hyvää, erityisesti he kehuivat kouluruoan terveellisyyttä. Ainoa huono puoli tuntui olevan hinta, sillä heidän mielestään ruoka täällä on kalliimpaa kuin Pietarissa.
Vastavuoroisesti meidän opiskelijoillamme on mahdollisuus vierailla Pietarissa tulevana keväänä huhtikuussa ja Saksassa keväällä 2014. Lisäksi toisen vuoden opiskelijoiden ryhmä suorittaa opiskeluvierailun Brightoniin tulevana keväänä toukokuussa. Tämä vierailu on vasta kokeilu, joten nähtäväksi jää, saavatko seuraavien vuosikurssien opiskelijat saman mahdollisuuden. Toivon mukaan kyllä, koska se kansainvälistäisi kouluamme entisestään. Näillä vaihdolla on ollut kunnioitettavan pitkät perinteet. Venäjän suuntaan vaihtoja on ollut jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Saksassa on ollut mahdollisuus vierailla vuodesta 2000 lähtien. Nuoria siis on kiinnostanut koulujen kansainvälinen toiminta. Ainakin täällä lyseossa.
Asiasta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä Tuija Anttilaan, jos vaihto Detmoldiin kiinnostaa, ja Tuula Tsumakiin, jos Pietari vaikuttaa mielekkäältä.
Tässä vielä yhden pietarilaisnuoren jälkikäteisiä mietteitä. Vasilisa Kudriavtceva oli ensimmäistä kertaa Suomessa. Hän kirjoitti kaiken suomeksi, joten en katso tarpeelliseksi muuttaa hänen tekstiään oikeaoppiseksi suomeksi.
” Savonlinnassa on hyvin kaunis luonto. Kivistö kummit, monilukuiset metsat ja jarvet tehda maisemat luonnonkauniisti.”
” Koulussa mina pidin fysiikan tunnista, jonka mina kavin sattumalta, ja kirjallisuuden tunnista. Mina olen ymmartanyt paljon, mutta ymmartaa erikoisija termeja ja kirjakielija sanat oli vaikeasti.”
” Minun ensimmainen matka Suomeen osoittautui hyvin sisaltorikas.”
Teksti Veera Mikkonen