Veteraanipäivää juhlittiin Lyseolla

Lyseon lukio sai tänä vuonna pitkästä aikaa kunnian järjestää Savonlinnan veteraanijuhlan Lyseon juhlasalissa. Juhlalla halutaan kunnioittaa ja muistaa sotiemme veteraaneja, sekä sotaan muuten vaikuttaneita kansallisena veteraanipäivänä 27. huhtikuuta. Juhla oli järjestyksessään 29:s sitten vuoden 1987 ja juhlasaliin saapuikin noin 30-40 veteraania, sekä lottia ja sotaorpoja. Juhlan järjestelyihin ja ohjelman tekoon osallistui koko koulun väki ja juhlasta tulikin kokonaisuudessaan todella onnistunut.
Ennen juhlaa veteraanit olivat vierailleet Talvisalon sankarihaudoilla, jossa laskettiin seppeleet sankarihaudoille ja Talvisalon koulun oppilaat lauloivat pari laulua. Onneksi keli oli hyvä ja jopa aurinkokin pilkahti hetkellisesti näkyviin.

Lippupartion ja lipun saapuminen

Juhlan ohjelmaan kuului esimerkiksi lippu- ja seppelpartio, Lyseon oppilaiden juhlapuheita, vanhojen tansseja sekä kunniamerkkien jakoa veteraaneille, jotka eivät vielä olleet saaneet kansallista tunnustusta toimistaan. Juhlan aikana pidettiin monta puhetta, joista lukion opiskelijoiden Konsta Tarnasen ja Outi Karhun juhlapuheet pääset lukemaan tästä.
Lisäksi kuultiin oppilaiden tekemiä runoja ja Henna Laitisen laulua.
Juhlallisuuksien jälkeen siirryttiin kahville koulun ruokalaan, jossa Savonlinnan mieslaulajat esittivät kaksi perinteistä isänmaallista kappaletta.

Juhlan jälkeen saimme haastateltavaksi juhlan järjestelyistä veteraanien puolelta vastaavan Jaakko Lindellin veteraaniliitosta. Hänen mielestään juhla oli todella hyvin onnistunut eikä moitittavaa löytynyt veteraanien mielestä mistään. Erityisesti veteraanit pitivät vanhojen tanssien tanssiesityksestä ja lauluosuuksista, Lindell paljastaa.

Jaakko Lindell

Kysyimmekin Lindelliltä, millainen juhlien tulevaisuus on veteraanien vanhetessa ja järjestelyiden hankaloituessa vuosi vuodelta.
Hänen mielestään ensi vuonna järjestettävä 30. juhla saattaa jäädä viimeiseksi veteraanien rivien harventuessa.
– 30. juhla olisikin sopivan pyöreä luku, mihin lopettaa.
Noin 15 vuotta sitten juhlat päättyivät vielä veteraanien tanssiin, mutta nykyään se on jo mahdotonta, Lindell muistelee.

Tässä hieman kuvia juhlallisuuksista:

Seppelpartio
Runojen lausuntaa

Wanhojen tanssiesitys
Oppilaskunnan laulu (Zen Cafe- Todella kaunis)
Savonlinnan Mieslaulajat

Kuvat ja teksti: Tapio Loikkanen ja Toni Mikkonen
Jaa tämä artikkeli