I have a dream

26.11 Järjestettiin Lyseon lukiolla kansainvälisyyttä ja Euroopan ajankohtaista pakolaiskriisiä koskeva luento. Luennon piti Erkki Ikäläinen, joka on tunnettu niin kehitysaputyöstänsä, kuin myös esimerkiksi Savonlinnan luontoa käsittelevästä kirjastaan.
Tapahtumasta pitkästyttävää odottavat joutuivat tällä kertaa pettymään. Ikäläisen luento oli pääosin rento ja jossain määrin koominen; vakavaa aihetta kevensivät vitsit ja puhujan pirteä ja luonnollinen tapa puhua piti yleisön huomion hallussaan. Luento sisälsi myös pari laulutuokiota, joita emme kommentoi.
Kuitenkaan oikea aihe tuskin jäi huumorin varjoon. Ikäläinen kertoi tarkemmin monille hieman epäselvästä Lähi-idän, ja etenkin Syyrian, tilanteesta, ja näimme kauhukuvia terroristien raaoista teoista. Kuvat jäivät varmasti usealle mieleen kummittelemaan, ainakin minulle jäi.
Ikäläinen kertoi kehitys- ja hätäaputyöstään Lähi-idässä, jonka kriisialueille ja pakolaisleireille oli tarkoitus saada lähetettyä elintarvikkeita, ja esimerkiksi leluja lapsille. Kuvat pakolaisleireistä saivat ajattelemaan tilanteen vakavuutta ja tällaisen avun tärkeyttä.

Eräällä kamppanjalla pakolaisleireille saatiin toimitettua palloja.
Ikäläinen korosti sitä että toimimisen aika on nyt. Hän huokasi ihmisten puheille joiden mukaan pakolaiset lähtevät kotimaistaan paremman toimeentulon toivossa, eikä varmaankaan kenellekään jäänyt epäselväksi kuinka vakavaksi tilanne Lähi-idässä on muuttunut, ja mitä sieltä paetaan. Kenties luento herätti jossakussa pienen ajatuksen auttamisesta.
Joonas Manninen
Jaa tämä artikkeli