Tarkkaamattomuustapahtuma


Tiistaina 24.5 koulullamme oli Liikenneturvan tarkkaamattomuustapahtuma. Ensimmäisenä valkokankaalla näytettiin diaesitys jossa oli tietoa tarkkaamattomuudesta ja etenkin älypuhelimien vaikutuksesta liikenteeseen. Tarkkaamattomuus on kasvava ongelma koko maailmassa ja se vaan lisääntyy entisestään älypuhelimien käytön takia. Liikenneturvan vuonna 2014 suoritetun kyselyn mukaan jopa neljä kymmenestä autokuskeista kertoi itse joutuneensa vaaratilanteeseen ajonaikaisen kännykänkäytön seurauksena. 
Saliin oli laitettu kaksi pistettä, toisessa tehtävänä oli kävellä matolla parin kanssa normaalia kävelyvauhtia omaa rataa pitkin. Toimitsijat ottivat aikaa miten pitkään kävelemisessä kestää. Toisella kierroksella otettiin mukaan puhelimet ja kävellessä täytyi kirjoittaa viesti ”Kun ajat, aja.” Useimmilla ihmisillä aika hidastui noin kolmella sekunnilla ja jotkut parit olivat lähellä törmätä toisiinsa ratojen risteämiskohdissa. Muutama henkilö jopa eksyi omalta reitiltään parin reitille, sillä keskittyminen oli täysin kirjoittamisessa
Amalia Welin ja Emma imponen testaamassa miten kävely ja kirjoittaminen samanaikaisesti sujuu.  

 Toisella pisteellä täytettiin lappuja, joissa oli kysymyksiä liikenteestä, keskittymisestä ja onnettomuuksista. Tällä pisteellä sai myös osallistua Liikenneturvan järjestämään arvontaan.

Kysyimme oppilailta ja opettajilta miten he suhtautuvat tarkkaamattomuuteen liikenteessä ja miten sitä voisi vähentää. Monet olivat sitä mieltä että tarkkaamattomuus on hyvin vakava ja törkeä asia, joka aiheuttaa paljon turhia onnettomuuksia. Jotkut rohkeat jopa myönsivät itsekin syyllistyneen meikkaamiseen, älypuhelimen käyttöön tai muuhun oheistoimintaan liikenteessä. Tarkkaamattomuuden vähentämiseen saimme monia hyviä ehdotuksia. Useat toivoivat enemmän valvontaa poliiseilta tai muilta tahoilta. Monet kokivat että tiukempi laki, pienenä aloitettu liikennevalistus ja yksinkertaisesti oma päättäväisyys voivat edesauttaa asiaa hyvinkin paljon. Myös kännykän laittamista äänettömälle ehdotettiin, jolloin kiusausta lukea tai vastata viesteihin ei tule.

Oppilaat kertoivat että tämä tapahtuma avasi silmät ja sai ajattelemaan etenkin älypuhelimen käyttöä liikenteessä. Tapahtumassa oli joidenkin mielestä liian vähän pisteitä ja oli harmillista kun kaikki ei päässyt kokeilemaan matolla kävelyä. Siitä huolimatta kävelymatosta  pidettiin kovasti, sillä se demonstroi varsin hyvin oikeaa kävelytilannetta, jossa törmäyksiä tapahtuu helposti kun ei katso eteensä.

Teksti: Mari Luukkanen      Kuvat: Linda Muhonen

Jaa tämä artikkeli