Vinkkejä syksyn yo-kirjoituksiin

Useimmat lukiolaiset aloittavat yo-tutkintonsa tekemisen abivuoden syksyllä. Syksyn yo-kokeet sijoittuvat syyskuulle, 1. jakson loppuun. Miten syksyn kirjoituksiin kannattaisi valmistautua? Tähän abimme antavat vinkkejä omien kokemustensa pohjalta.

1. Tee lukusuunnitelma
Lukusuunnitelman teko on aina toitotettu neuvo, joka voi tuntua tylsältä ja vaikealta, mutta on oikeasti hyödyllinen. Selvitä ensin kesän menosi, kuten kesätyöt, lomamatkat, festarit yms… Näiden pohjalta mieti kuinka paljon sinulla on aikaa lukea ja miten rytmität opiskelun. Luetko joka päivä vai esim. viitenä päivänä viikossa? Luetko yhtä vai useampaa ainetta päivässä? Merkitse kalenteriin milloin mikäkin kirja pitäisi olla käytynä ja mahdollisesti päiväkohtaiset tavoitteet.
Lukusuunnitelma on hyödyllinen vain, jos sitä noudattaa. Jos tiedät, että sinulle voi tulla yllättäviä menoja, jätä suunnitelmaan joustavuutta. Lukusuunnitelmaa voi myös tarvittaessa päivittää kesän mittaan. Jos joinakin päivinä lipsut suunnitelmasta, pyri opiskelemaan seuraavana päivänä enemmän. Näin vältät loppukesän paniikin!

2. Hyväksy, että kesälläkin täytyy opiskella
Vaikka kaikki kesät on tähän mennessä saanut pyhittää lomailulle ja kesätöille, on kirjoituksiin valmistautuminen kesällä ehdottoman tärkeää. Jos olet kesätöissä, pidä erityinen huoli ajankäytöstäsi sekä jaksamisestasi. Muista myös, että kesällä saa ja kuuluukin levätä ja rentoutua, joten huomioi tämä lukusuunnitelmassasi!

3. Löydä oma opiskelutekniikkasi
Mieti, miten olet tähän mennessä lukenut kurssikokeisiin. Miten opit parhaiten? Teetkö muistiinpanoja, käsitekarttoja, tiivistelmiä tai alleviivauksia? Oppimisen kannalta on hyvä tehdä jotakin näistä lukemisen rinnalla, mieluiten kaikkia. Reaaleissa on tärkeää osata ajatella asioita myös laajempina kokonaisuuksina eikä vain yhden kurssin mukaaan. Tee vanhoja yo-kokeita, jotta näet minkä tasoisia tehtävät ovat olleet.
Kielten kuunteluita varten kannattaa hyödyntää YouTubea ja tv:tä. Katso esim. englanninkielisiä
ohjelmia ilman tekstityksiä tai englanninkielisillä teksteillä. Myös uutisia kannattaa lukea, voit esim. ladata kännykkään BBC:n tai CNN:n sovellukset.

4. Keskitä energiasi opiskeluun
Välillä saattaa iskeä paniikki tai tuntuu, että mikään ei onnistu tai mitään ei saa aikaiseksi. Älä tuhlaa energiasi voivotteluun ja negatiivisiin ajatuksiin! Minimoi ärsykkeet (kännykkä…) silloin, kun opiskelet, jotta voit käyttää opiskelulle varaamasi ajan tehokkaasti. Kaupunginkirjastoa Joelia kannattaa hyödyntää, jos kotona opiskelu tuntuu vaikealta.

5. Laadi itsellesi tavoitteet
Tavoitteet tuovat ennen kaikkea motivaatiota opiskeluun. Tavoitearvosanaa voi kesällä miettiä esim. kurssinumeroiden pohjalta. Lopullinen tavoite muodostuu kuitenkin usein vasta syksyllä, kun kertauskursseilla harjoitellaan kuunteluita sekä kirjallisia yo-kokeita ja näin saa selville oman tasonsa.
Lukusuunnitelmaa tehdessäsi suhteuta lukemisen määrä tavotteisiisi. Jos haaevissa siintää L tai E, kesä on hyvä käyttää tehokkaasti hyödyksi. Jos taas tyydyt vähempään, luonnollisesti voit aloittaa lukemisen myöhemmin tai vähemmällä määrällä. Ylioppilaskokeet ovat kuitenkin ”kerran elämässä” -tapahtumia, joiden merkitys voi tulevaisuudessa olla entistä suurempi korkeakouluihin hakiessa. Siksi kannattaa pyrkiä parhaaseensa ja pitää rima itsellään korkealla.

6. Valmistaudu syksyn tiukkaan lukurupeamaan
Vaikka kesällä valmistautumisesta on paljon hyötyä, suurin työ tehdään syksyllä ensimmäisen jakson aikana. Käytä kertaustunnit tehokkaasti hyödyksesi heti koulun alettua. Tsemppaa itseäsi, jotta jaksat antaa kaikkesi jo syksyn kirjoituksissa, jottei keväällä tarvitsisi uusia. Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää!

Linkkejä, joihin kannattaa käydä tutustumassa:

Abitreenithttp://oppiminen.yle.fi/abitreenit
Kaikille abeille loistava sivusto, sisältää mm. vanhoja yo-kokeita ja niihin vastauksia.

Ylioppilastutkintolautakuntahttps://www.ylioppilastutkinto.fi
Yleistä tietoa ylioppilastutkinnosta, koepäivät ja aikataulut, pisterajoja, tilastoja jne…

Opetus.tvhttp://opetus.tv
Fysiikan, kemian, biologian sekä pitkän ja lyhen matematiikan opetusvideoita, vanhoja ylioppilastehtäviä ja laskimen käytön opetusta videoilla. Kyseisten aineiden kirjoittajille ehdoton sivusto!

Ted talkshttps://www.youtube.com/user/TEDtalksDirector/videos
Englannin kielisiä lyhyitä puheita eri aiheista, kaksi kärpästä yhdellä iskulla: opi englantia ja jotain muuta ainetta, esim. biologiaa katsomalla kyseisen aihepiirin videoita.

Teksti ja kuva: Maarit Mielikäinen ja Satu Innanen

Jaa tämä artikkeli