Matkakertomuksia Detmoldista, 3. osa

Odotukset vastaan todellisuus

Raven Leimenstoll:
Itse lähdin tähän seikkailuun mukaan aika vähällä tiedolla siitä mihin olin ryhtymässä. Mutta tiesin että tästä tulisi unohtumaton kokemus, tehtäisiinpä me mitä tahansa, joten lähdin mukaan innostuneella asenteella.
Omat ajatukset oli että me keskustellaan vakavasti EU:n politiikasta ja muista hyvin ”aikuisista” aiheista. Mutta olin aika pahasti väärässä. Lyhyesti sanottuna nuo kahdeksan päivää olivat pieni yhdistelmä uskontoa, yhteiskuntaoppia, historiaa, vähän ehkä filosofiaa ja lisänä rutkasti hauskanpitoa. Ja tietenkin opimme myös paljon uutta muista kulttuureista ja kielistä ympäri Eurooppaa ja vähän sen ulkopuoleltakin.
Meillä oli joka päivä joko pari yhteistä workshoppia tai jonkunlainen mielenkiintoinen luento, kaikki ajankohtaisista aiheista. Workshopeissa työskentelimme aina sekalaisissa ryhmissä, minkä ansiosta saimme paljon eri näkemyksiä eri maista. Workshopit olivat hyvin vaihtelevia, toiset super mielenkiintoisia, toiset tunteellisia ja toiset hyvin hauskoja.
Iltaisin ohjelma oli aina vähän rennompaa. Jokainen maa ja kaupunki esitteli itsensä ja kaupunkinsa ja sitten pelasimme erilaisia pelejä. Koko ajan oli ohjelmaa, toki välillä myös vapaata, joten aika kului kuin siivillä.
En itse halua vaihtaa tätä kokemusta mihinkään, ja olen hyvin kiitollinen että sain osallistua. Nyt minulla on noin neljäkymmentä uutta ystävää ympäri Eurooppaa, ja halu vierailla kaikkien luona on suuri.
Kiitos kaikille järjestäjille ja toivottavasti juuri tämän kaltainen toiminta jatkuu vielä pitkään ja laajenee vielä suuremmaksi, jotta muutkin nuoret voivat kokea ja oppia niin paljon uutta (tai jopa vielä enemmän) kuin minä.

Eurooppalainen unelma on elää rauhassa, yhdessä toisten kanssa ja tasavertaisina


Santeri Liukkonen:

Sain kuulla Konstalta kesällä, että olisi mahdollisuus lähteä reissulle Eurooppaan ilmaiseksi kesän lopussa. Ajattelin, että lähdetään nyt sitten matkaan, koska henkilökohtaisia kuluja ei tulisi paljoa, ja oppisinpa englannin kieltäkin paremmin puhumaan. Lisäksi ajattelin, että matka voisi olla kiinnostava, sillä keskustelisimme EU:sta ja muusta. Kuitenkin itse EU:sta puhuminen jäi suhteellisen vähäiseksi, sillä yli viikon kestävällä reissulla pitää muutakin tehdä.
Koko reissu oli hyvin rakennettu, ja joka päivälle oli suunniteltua usein hyvin kevyttä aktiviteettia, mutta silti koko ajan oli hyvin reipasta menoa ja kiinnostavia tapahtumia ja vierailuja. Parasta nuorisotapahtuman sisällössä olikin juuri se, että kaikki, mitä teimme oli suurelta osin yhdessäoloa, ja oikeastaan mikään ei tuntunut tylsältä, kun oli ympäröity muilla nuorilla ja uusilla kavereilla.
Ohjelmaan kuului vierailuja, pelejä, runsaasti vapaa-aikaa, tapahtumia, yhdessäoloa, esityksiä sekä keskustelua ja kaupungin esittelyä.
Kokonaisuudessaan koko viikko oli unohtumaton kokemus. Sai oppia muista kulttuureista ja maista Euroopassa paljon ja tutustua muiden maiden nuoriin. On hienoa tietää, että juuri samanlaisia mahtavia ihmisiä on kaikkialla ympäri Eurooppaa.
Matkasta jäi elinikäisiä muistoja ja unohtumattomia hetkiä, ja siksi toivonkin, että vastaavanlaisia tapahtumia tullaan järjestämään tulevaisuudessakin, jotta muutkin nuoret saavat kokea saman. Harmi vain, että sai nauttia tapahtumasta vain niin vähän aikaa.

Monta uutta ystävää

Konsta Tarnanen:
Kun ilmoittauduin matkalle en oikeasti tiennyt laisinkaan mihin olin ryhtymässä. Vähäisten tietojen ja epämääräisen, alustavan ohjelmarungon perusteella olisi voinut luulla koko projektin olevan vakavamielistä, syvällistä vaikeiden aiheiden käsittelyä, loputtomia kokouksia ja raporttien kirjoittamista sekä pukumiesten puheiden kuuntelemista. Viimeisenä päivänä olisi ollut puhe, jonka jälkeen me, selkä suorana istuva yleisö, olisimme taputtaneet pitäen käsiä 90° kulmassa, kätelleet toisiamme ja palanneet kotiin muuttuneina, sivistyneinä ihmisinä. Mutta totuus oli kaikkea muuta.
Mainostekstin mukaisten vakamielisten aiheiden käsittelykin olisi varmasti ollut tavallaan mukavaa, mutta lopputulos oli mielestäni paljon ennakko-odotuksiani parempi. Näin jälkikäteen on helppo huomata matkan päätavoitteen olleen yksinkertaisesti antaa mahdollisuus nuorille tavata toisia nuoria. Ohjelma oli toissijainen, sen tehtävänä oli toimia päivän rytmittäjänä ja tukea varsinaista päätavoitetta. Eri maista ja sitä kautta täysin eri lähtökohdista peräisin olevat nuoret pääsivät matkalla tapaamaan toisiaan olosuhteissa, joissa kaikki ovat samanarvoisia.
Epäilemättä palaaminen takaisin kotiin on mukavaa, mutta olisin halunnut tapahtuman jatkuvan vielä hetken. Mukava seura ja mielenkiintoisen ohjelman täyttämät päivät kuluivat tietenkin liian nopeasti. Ruoka ei kenties ollut herkullisinta mahdollista, mutta sitä oli riittävästi. Ainakin yleensä.
Toivoisin kaikkien nuorten saavan samanlaisia kokemuksia. Matka oli silmiä avaava. Olen tietenkin aina tiedostanut ihmisiä olevan muuallakin, mutta nyt voin sanoa todella tietäväni asian. Maailman ei kenellekään tarvitse rajoittua kotikylään, kaupunkiin tai edes maahan. Sen soisin jokaisen ymmärtävän.
Matkalla sain paljon uusia ystäviä, hienoja kokemuksia ja uusia ajatuksia. Suosittelen tapahtumaa lämpimästi, ja toivoisin kaikkien voivan hankkia vastaavia kokemuksia.

Team Savonlinna Detmoldin kauungintalolla

Tapahtuma oli mieleenpainuva myös tiimien vetäjille. Vasemmalta Vanessa (Belgia), Sanjay, Niklas ja Martina (Saksa), Joanna (Puola), Spiros (Kreikka), Ben (Ranska), Karolyna (Liettua), Ira (Ukraina) ja Allison (Saksa). Kuvasta puuttuvat Giuliana (Italia) ja Virpi (Suomi)

Poimintoja ohjelmasta:

Lauantai 6.8.
– Dieter Rügge / Europaunion-yhdistys: EU:n historia ja organisaatio
– tutustumista Detmoldin kaupunkiin
– kolmen tiimin esitykset: My City and Me
Sunnuntai 7.8.
– Liettuan tiimi: EU:n arvot ja tietokilpailu Euroopan maista
– Italian tiimi: työpaikkoja ja matkustusmahdollisuuksia Euroopassa järjestäviä organisaatioita
– lentopalloa
– kolmen tiimin esitykset: My City and Me
Maanantai 8.8.
– retki kotkapuistoon ja Hermann-monumentille
– vierailu islamilaiseen keskukseen
– kolmen tiimin esitykset: My City and Me
Tiistai 9.8.
– Kreikan tiimin ideoima taidetyöpaja yhdessä pakolaisnuorten kanssa
– keilailua
Keskiviikko 10.8.
– vierailu Bielefeldin yliopistoon, tutustumista opiskelumahdollisuuksiin yliopistossa ja Bielefeldin kaupunkiin
Torstai 11.8.
– Kornelia Schauf / Lippische Landeskirche (Lippen alueen kirkko): Uskonnonvapaus ja kristilliset kirkot Euroopassa
– vierailu Lippen alueen hallintokeskukseen (Kreishaus)
– vierailu työvoimatoimistoon, tietoa työskentely- ja opiskelumahdollisuuksista Saksassa
Perjantai 12.8.
– Ukrainan tiimi: Näkökulma EU:n ulkopuolelta
– vierailu Detmoldin kaupungintalolla: viikon tapahtumien esittely, apulaiskaupunginjohtaja Christ-Dore Richterin tapaaminen ja europarlamentaarikko Petra Kammerevertin kyselytunti 
Kuvat: Virpi Loikkanen
Jaa tämä artikkeli