Matkakertomuksia Detmoldista, osa 2

Detmoldin kaupungilla on monta ystävyyskaupunkia eri puolilla Eurooppaa, ja sekä Detmoldin että laajemmin Lippen alueen hallinnossa pannaan paljon painoa erityisesti nuorten parissa tehtävään työhön. Savonlinnalaisille on tuttua osallistua oppilas/opiskelijavaihtoon, mutta nyt ollaan ensimmäistä kertaa mukana nuorisotapahtumassa. Viikon mittaisen tapahtuman aiheena on tällä kertaa, millaista on elää eurooppalaisena ja kuinka eri kulttuureista tulevat ihmiset voivat elää yhdessä.Yhteisessä työpajassa nuorten ilman perheitä Detmoldiin tulleiden pakolaisten kanssa tehtiin kierrätystaidetta

Ohjelmaan on kuulunut eri maista tulevien tiimien työpajoja, vierailijoiden luentoja sekä vierailuja eri paikkoihin. Olemme oppineet asioita EU:n historiasta, toiminnasta ja arvoista. Uskonnonvapausteemaan liittyvä käynti moskeijassa oli monille ensimmäinen laatuaan, ja vieraanvarainen kutsu aterioimaan islamilaisessa keskuksessa lämmitti paitsi kaikkien vatsaa myös sydäntä. Olemme saaneet kuulla myös kristillisten kirkkojen toiminnasta rauhan ja yhteisymmärryksen lisäämiseksi sekä kirkkojen kesken että eri uskontojen välillä.Vierailulla islamilaisessa keskuksessa

Toinen teema viikon aikana ovat olleet mahdollisuudet työskennellä ja opiskella Euroopassa. Bielefeldin yliopisto hämmästytti suurella koollaan: alue oli valtava, opiskelijoita 22 000, kirjastossa kaksi miljoonaa kirjaa. Ulkomaalaisten opiskelun edellytyksenä on toki saksan kielen taito. Detmoldin työvoimatoimisto antoi informaatiota saksalaisesta oppisopimusjärjestelmästä. Lisäksi selvitimme tietoa järjestöistä, jotka organisoivat esimerkiksi opiskelijavaihto-ohjelmia tai vapaaehtoistyötä eri maissa.

Group selfie -huuto aiheutti välittömästi säpinää

Tärkeä osa tapaamista on ollut tutustuminen toisten maiden kulttuuriin ja elämäntapaan ja toinen toisiimme. Kielitaidon välttämättömyys on tullut selväksi, kun joillakin ryhmillä on ollut vaikeuksia ymmärtää englantia. Jotta voimme toimia yhdessä, täytyy kyetä puhumaan yhteistä kieltä. Englannin lisäksi muiden kielten osaaminen auttaa ja helpottaa monella tavalla.

Team Veronan vetäjä ohjasi Romeon ja Julian harjoituksia


Kielitaidon tasosta riippumatta kaikki varmasti nauttivatt esittelyistä, joissa jokainen tiimi kertoi omasta maastaan ja kaupungistaan. Hauskaa on pidetty myös nähtävyyksiin tutustuessa (linna, kotkapuisto, Hermann-monumentti). Vapaat hetket ohjelmien välissä ovat kuluneet nopeasti vanhojen ja uusien ystävien kanssa.

EU ei ole vain ylätason organisaatio, vaan sen tulisi kasvaa alhaalta päin, ihmisten kohtaamisesta ja toinen toistemme kulttuurien tuntemisesta ja ymmärtämisestä, sanoi europarlamentaarikko Petra Kammerevert viimeisen päivän vierailullamme Detmoldin kaupungintalolla. Tätä tavoitetta on nuorisotapaaminen varmasti edistänyt.

Tapahtumaa rahoittaa osallistuvien kaupunkien lisäksi EU:n Erasmus+ -ohjelma.

English Summary:

Youth Meeting is funded by participating cities and EU Erasmus + Programme. The nine teams had prepared presentations about their countries and cities. It was very interesting to learn about other cultures and the way of living in different parts of Europe. Getting to know each other was an important part of  the programme but we also visited significant places in Detmold. Many visitors came to the Youth Hostel to tell us for example about European Union´s history, values and organization. We also had the opportunity to meet and present questions to Ms Kammerevert, who is a member of European Parliament. Apart the theme Europe and EU we learned about possibilities to study or work in Germany.

Team Savonlinna: Raven (vas.), Santeri, Virpi ja Konsta

Teksti ja kuvat: Virpi Loikkanen

Jaa tämä artikkeli