Narkkari jääkiekkokaukalossa

Entinen NHL-pelaaja Marko Jantunen kiertää kouluilla kertomassa karusta menneisyydestään. Hänen tavoitteenaan on saada 100 000 nuorta kuulemaan tarinansa. (Kuva: Titta Välimaa)

Harvoin pääsee kuulemaan päihdeaddiktoituneen omia kokemuksia sekakäytöstä. Avoin keskustelu etenkin nuorten päihteiden käytöstä on vähäistä tai sitä ei tapahdu ollenkaan. Nyt saimme kuitenkin mahdollisuuden kuulla ex-narkomaanin kokemuksia siitä, kuinka salakavalasti päihteet voivat viedä nuoren ihmisen mennessään.

Keskiviikkona 3.10 entinen jääkiekkoilija Marko Jantunen vieraili Lyseon lukiolla. Hän tuli kertomaan meille nuorille päihteiden vaaroista ja omista kokemuksistaan niiden kanssa. Nykyään Jantunen työskentelee Avominne päihdeklinikalla kokemusasiantuntijana.

Jantunen kertoi ensin urastaan jääkiekon parissa. Hän oli jo pienestä pojasta asti haaveillut jääkiekkoilijan urasta ja kuvailikin ajatuksiaan näin: ”Mul oli unelma ja tavoite ja niitä lähdettiin sitten työstämään.” Jantunen menestyi pelaajana ja hän pelasi mm. Suomen SM-liigassa ja Ruotsin SHL:ässä (Swedish Hockey League). Hän pääsi NHL:ään, jossa kuitenkin pelasi vain kolme ottelua liiallisen ja toistuvan päihteidenkäytön takia.

Jantunen lopetti kiekkouransa vuonna 2010 päihteiden käytön takia. Esityksessään hän valisti yleisöään päihteiden käytön vaaroista ja siitä, kuinka helposti niihin voi jäädä koukkuun. Hän puhui avoimesti omista kokemuksistaan alkoholin ja huumeiden kanssa.

Esityksessään Jantunen halusi muistuttaa kaikkia, että alkoholismi on sairaus, johon tarvitaan hoitoa. Alkoholistin maailmankuva ja ajatukset vääristyvät ja mielessä pyörii kokoajan alkoholi ja sen tuoma olotila. ”Eletään juodaksemme, juodaan elääksemme.” Jantunen kuvaili huumeriippuvaisen elämää vielä rankemmin. Hän kertoi, kuinka nopeasti riippuvuus syntyy ja sen jälkeen mielessä ei pyöri mikään muu, kuin seuraava annos.

Hieman yli tunnin kestänyt esitys oli pysäyttävä. Salissa pystyi aistimaan keskittyneen kuuntelemisen ja mielenkiinnon. Uskon, että Jantusen kertomat asiat olivat saaneet monet nuoret todella miettimään päihteiden vaaroja. Oli kauheaa kuulla, kuinka lähellä kuolemaa näiden asioiden kanssa voidaan käydä. Aihe oli vakava, mutta Jantunen osasi esityksessään käyttää tietyissä määrin huumoria.

Jantusesta on kirjoitettu myös elämäkerta ”Läpi helvetin” (Marko Lempinen), joka valaisee huumeriippuvaisen elämää vielä hieman henkiökohtaisemmasta näkökulmasta.

Jaa tämä artikkeli