Kansainvälinen nuorisotapahtuma

International Youth Meeting in Detmold 17.-24.8.2019

Detmoldissa on järjestetty muutaman vuoden välein kansainvälisiä nuorisotapahtumia. Tämänkertainen teema oli vesi: Water – European Right and Responsibility. Mukana oli tiimejä yhdeksästä maasta, Saksan ja Suomen lisäksi Puolasta, Liettuasta, Belgiasta, Ranskasta, Italiasta, Kreikasta ja Ukrainasta.

Savonlinnan tiimiin kuuluivat Aamu, Fasu, Iina, Sofia ja Veeti sekä ryhmän vetäjänä Virpi.

Allison Anthony, yksi tapahtuman järjestäjistä, kertomassa viikon ohjelmasta

Teemana vesi

Viikon aikana vesi-teemaa käsiteltiin monesta näkökulmasta. Eri tiimit olivat valmistelleet esityksiä veteen liittyvistä aiheista. Liettualaiset, ukrainalaiset ja italialaiset kertoivat kotimaansa ja -seutunsa jokien, järvien ja merien tilasta ja saastumisen aiheuttamista haasteista. Kreikkalaiset esittelivät kotikaupunkinsa vesien tilaa erityisesti juomaveden näkökulmasta. Ranskalaiset olivat osallistuneet vesiaiheiseen avustusprojektiin Marokossa ja kertoivat siitä.  Belgian osuutena oli esitellä YK:n Agenda2030 eli kestävän kehityksen tavoitteet. Team Savonlinna esitteli jätevedenpuhdistusta Savonlinnassa ja kertoi, mitä tarkoittaa vesijalanjälki.

Esitysten ja niihin liittyneiden keskustelujen lisäksi ohjelmaan kuului vierailukäyntejä ja toki myös vapaampaa ajanviettoa. Alkuviikosta tutustuttiin ja opeteltiin nimiä. Koko noin viidenkymmenen hengen joukko käveli päivittäin majapaikkana toimineesta retkeilymajasta joko Detmoldin keskustaan tai muihin vierailukohteisiin.

Painavaa asiaa

Lippen alueen hallintokeskuksessa tapahtuman osallistujat tutustutettiin Detmoldissa toteutettuihin luonnonvesien kunnostusprojekteihin. Yksi iltapäivä kului myös konkreettisessa työnteossa, kun tiimit vetivät saappaat jalkaan ja hanskat käteen ja tarttuivat lapioihin ja kaivinkoneen kahvoihin tai purkivat vanhoja rakenteita jokivarresta ja tekivät uusia. Mielenkiintoinen tutustumiskohde oli myös kaupungin vesilaitos, jossa näimme konkreettisesti, miten pohjavesi virtasi maan sisältä ja miten se puhdistettiin juomavedeksi.

Kottikärryhommissa mukana myös Iina ja Fasu

Tapahtuman osallistujilla oli myös tilaisuus esittää kysymyksensä ja huolenaiheensa päättäjille ja kuulla, mitä heillä oli sanottavaa. Ohjelmaan kuului Mr. Europan eli 39 vuotta Saksan euroedustajana toimineen Elmar Brokin sekä tällä hetkellä edustajana toimivan Birgit Sippelin tapaaminen. Detmoldin kaupungin johto sekä eri maiden ystävyysseurojen jäsenet saivat myös kuulla tapahtuman osallistujien ajatuksia ja kertomuksen viikon tapahtumista.

Nuorta näkökulmaa ohjelmaan toivat nuorten ympäristöparlamentin ja Euro Peers -toiminnan sekä vapaaehtoistyömahdollisuuksien esittely. Viikon päätteeksi jokainen osallistuja sai eurooppalaisen nuorisopassin (European Youth Pass), joka kertoo epämuodollisen osaamisen kartuttamisesta ja joka voi olla hyvä lisä omassa CV:ssä.

Kevyttä, mutta ei vähemmän tärkeää asiaa

Kukin maatiimi oli valmistellut esittelyn tai suorastaan shown. Niissä tutustuttiin eri kaupunkeihin, nähtiin maisemakuvia, opittiin kieliä ja visailtiin. Saimme myös maistiaisia eri maiden herkuista. Suomesta veimme mukanamme ruisleipää ja salmiakkia! Detmoldin kaupunkiin tutustuttiin mm. osallistumalla valokuvasafariin ja vierailemalla kotkapuistossa, linnassa tai Hermann-monumentilla. Vanhojen t-paitojen kierrättäminen uusiokäyttöön ostoskasseiksi kirvoitti monet naurut, kun ylijäämäpalasista syntyi yllättäviä enemmän (tai yleensä vähemmän) käyttökelpoisia oheistuotteita.

Taukoja ahkeraan työskentelyyn tarjosivat viikon mittaan mm. keilailu, iltanuotio ja lautapelien tai lentopallon pelailu sekä iltapäivä uimahallissa.

Sofian tarjoamasta salmiakista joko pidettiin tai sitä inhottiin

 Osallistujien kokemuksia

”Youth Meeting -projektiin mukaan lähteminen on ehdottomasti yksi parhaista päätöksistä joita on tähän ikään mennessä tullut tehtyä. Ennen reissuun lähtöä ei pystynyt edes kuvittelemaan kuinka paljon siitä voisi saada irti. Pääsi tutustumaan niin moniin uusiin ihmisiin eri taustoilla varustettuina, että viikko tuntui jopa liian lyhyeltä ajalta. Luentoja ja esittelyjä vedestä ja sen tärkeydestä toki riitti sillä koko matka perustui aiheen ympärille. Kuitenkaan missään vaiheessa ei tuntunut, että niitä olisi ollut liikaa sillä kaikissa esittelyissä aihetta tarkasteltiin hiukan eri näkökulmasta. Oli myös erityisen hienoa päästä kuulemaan paikan päälle saapuneiden europarlamentaarikoiden näkemyksiä aiheesta ja jopa päästä esittämään heille kysymyksiä. 

Pelkkää tiedon sisäistämistä reissu ei kuitenkaan ollut. Tapaamisen järjestäjät: Martina, Allison, Simon sekä muut ansaitsevat valtavan kiitoksen viikon järjestämisestä. Vapaa-ajan ohjelmaa oli järjestetty jos minkälaista. Pääsimme käymään muun muassa kotkapuistossa, keilaamassa, paikallisessa linnassa sekä monessa muussa paikassa pitkin viikkoa. Loppuun voisi kai lyhyesti todeta reissun olleen yksi parhaista viikoista elämäni aikana ja suosittelen ehdottomasti lähtemään vastaavaan toimintaan mukaan. Ciao!” – Iina

”Kun ilmottauduin tälle reissulle, en oikeen edes tiennyt, että mikä juttu tää oli. Tiesin, että oli mahdollisuus päästä ulkomaille ja en kauheen montaa kertaa miettiny kunnes ilmottauduin. 

Ensimmäisenä päivänä aloin jo hiukan katua päätöstä, koska olin varma, että se paikka ei ollutkaan minua varten ja olin liian ujo sinne. Päädyin olemaan väärässä. Jo alusta asti pääsimme tutustumaan toisten eri kulttuureihin, maihin sekä oppimaan toisten kieliä, joka oli aivan mahtavaa. 

Vesi -aiheeseen liittyviä ”luentoja” sekä vierailevia henkilöitä oli juuri sopivasti ja niistä sai todella paljon irti. Sai tietoa asioista mistä ei ollut aikaisemmin mitään hajua ja jotka pistivät oikeasti miettimään veden käytön tärkeyttä. Pääsimme myös kertomaan mielipiteitämme sekä esittämään kysymyksiä europarlamentin jäsenelle, jotka hän lupasi viedä eteenpäin, jonka vuoksi tuli sellainen tunne, että oikeasti meillä oli edes pieni mahdollisuus vaikuttaa asioihin.

Vaikka viikon aikana käsiteltiinkin paljon tärkeää asiaa, oli meillä myös paljon vapaa-aikaa, jolloin me vietimme aikaa kaupungilla, pelasimme ulkona lentopalloa  ja tutustuimme toisiimme. Yöt yleensä käytettiin nukkumisen sijaan lautapelien pelailuun. 

Matkan aikana tutustuin uusiin ihmisiin ympäri Eurooppaa ja opin niin monia uusia asioita eri maista ja siitä olen ehkä kaikista kiitollisin. Sain ystäviä, jotka toivon pysyvän ystävinä loppuelämän. Reissu oli kaikin puolin onnistunut, mutta loppui aivan liian lyhyeen… Voin siis suositella kaikille samanlaisia matkoja, koska minulle ainakin tämä oli elämäni paras viikko sekä aivan unohtumaton kokemus!” –Fasu

Yli 50 osallistujaa menossa Lippen aluehallintokeskukseen

”Matka meni aivan loistavasti ja olen todella iloinen siihen, että sain sain tällaisen mahdollisuuden lähteä mukaan. Reissun aikana tuli tavattua vaikka minkälaisia ihmisiä ja uusia ystäviä tuli huima määrä. Myös englannin kielen käyttö tuntui muutaman päivän päästä luontevalta, vaikka monia se jännittikin reissuun lähtiessä.

Päivisin saimme kuulla muiden maiden vesitilanteista ja teimme erilaisia retkiä ympäri Detmoldia. Tutustuimme Detmoldin kaupunkiin, kävimme vedenpuhdistamolla, kaupungintalolla, uimassa ja vaikka missä muualla. Tekeminen ei loppunut missään vaiheessa ja aina sai puuhata jotain uutta. Saimme kuulla kunnon asiaa vedestä ja sen tilanteesta muualla Euroopassa, mutta harvoin oli tylsiä hetkiä, sillä kaikki olivat hyvillä mielin mukana ja reippaina.

Illat menivät muiden tiimien maiden ja kaupunkien esittelyssä sekä uusien ystävien kanssa. Reissu loppui aivan liian lyhyeen ja viimeinen päivä kului mielestäni liian nopeasti. Lupasimme pitää yhteyttä, vaikka kaikki palaisimmekin takaisin omiin maihimme. Niin myös olemmekin! On aivan mahtava saada uusia tuttavia ympäri maailmaa, joilla on erilaisia taustoja ja kulttuureita. Jokaisen ihmisen pitäisi kokea tuollainen reissu ainakin kerran elämässä, sillä se ei ollut vain tavallinen lomamatka. Yleensä lomalle lähtiessä kuljemme niiden tuttujen ja turvallisten ihmisten kanssa ja puhumme ulkomaalaisille vain sen mitä on pakko. Tuolla kuitenkin pääsi ulos mukavuusalueeltaan ja sai aivan uusia kokemuksia.” –Sofia

Aamu, Fasu ja Sofia tuhoamassa t-paitoja, eikun tekemässä ostoskasseja

”Matkalle ilmoittauduin oikeastaan täysin tietämättömänä mihin ryhdyin. Sofia houkutteli minut projektiin mukaan, kun heiltä puuttui tiimistä vielä yksi jäsen. Ainut mitä projektista tiesin, oli että elokuun alussa mentäisiin Saksaan ´nuorisoleirille`. Detmoldissa jo aiemmin joulukuussa käyneenä, tiesin että paikka on mukavan kokoinen, pieni kaupunki. 

Tiimiin tutustuin ennakkotöitä tehdessä ja tiesin, että matkasta tulisi mukava.

Odotuksiani vastaten, matka oli sitä mitä odotin. Kesällä kun saatiin aikataulu mietin hetken että onpa tiivis aikataulu, mutta kyllä meillä oli siellä myös vapaa-aikaa. Vapaa-aikoina tutustuttiin ihmisiin eri maista. Kaikki siellä olivat todella mukavia, joka teki matkasta mieluisan. Moni meistä sai ystäviä matkalta, joiden luokse on jo suunniteltu vierailuja.” –Aamu

Veeti maansiirtokoneen ohjaimissa
Jaa tämä artikkeli